Звездата на латино музиката от Венецуела изпрати видео обръщение към феновете си в България

На 20 юли, вторник, Пловдив приема Едуардо Вилегас, звезда на латино музиката от Венецуела. Концертът е ексклузивен за България. На живо и пред публика ще бъде представен новият албум "Respetala" с авторски композиции на Едуардо Вилегас (Eduardo Villegas). Едновременно с това, чрез заснемане на живо и през онлайн платформата на Bee Bop Café ТВ ще бъде осъществена световна премиера в интернет, която можете да гледате безплатно от всяка точка на земното кълбо. Ще видим и интервю с артиста на испански, с превод в ефир на български език. Билетите за концерта на живо са ограничени до 50 места, събитието започва в 21 часа, а щастливците в клуба ще имат възможността да наблюдават освен изпълнението, така и дискретно да участват в историческия момент на излъчването му. Един незабравим спомен.

Роден през 1953 г. в Каракас, Едуардо Вилегас израства с карибските ритми и музика на родната си Венецуела. Музикалният му стил е изграден върху афро-латиноамерикански ритми като меренге, салса, самба, гуарача, ча-ча и сон; включва и влияния от латино джаз, балади и венецуелски фолклор. Заглавието на албума, чиято премиера ще видим и чуем, носи името на едноименната композиция "Respetala" (Respect Her). Композициите отдават почит към жените и нужното уважение към достойното им място в съвременния свят. Застъпени са и теми като доброта, любов и хуманизъм през погледа и сърцето на човека от Латинска Америка.

Изборът на Едуардо Вилегас за осъществяване на този международен проект именно тук е неслучаен и се основава на емоционалната му връзка с Пловдив, както и на високото качество на звук, светлини и заснемане, което предлага локацията за концерта. Организатор е Сдружение “Общо Бъдеще”, със специалната подкрепа на клуб Bee Bop Café и платформата им за онлайн стрийм beebopcafe.tv. Излъчването на живо в интернет цели достигане до широка аудитория и е част от борбата на артисти и културни оператори за преодоляване на негативните аспекти на пандемията.

Този концерт е мост на човечност и творчество между отделни личности, държави и континенти.

През 2013 година в Берлин артистичният път на Едуардо Вилегас се пресича с този на пианиста и преподавател в музикално училище там, роденият в Пловдив, Светлозар Стоилов. Започва многогодишна съвместна работа и общи концерти с музиканти от цял свят. Пандемията разделя приятелите и отлага дълго планирания албум. Благодарение на частичното разхлабване на мерките в Европа, Едуардо Вилегас взима решение да лети от Берлин и осъществи този проект в България, която му напомня за слънчева Венецуела. Специални благодарности на артистите от българска страна, които приеха това предизвикателство с любов, отдаденост и пълен професионализъм. Съставът на групата е: Едуардо Вилегас (вокал, китара и автор на композициите), Светльо Стоилов (пиано), Кристиян Желев (барабани), Христо Минчев (бас), Венелин Георгиев (саксофон).

Очакваме Ви за незабравима и гореща среща с творчеството на Едуардо Вилегас. Музиката му разкрива истинските и дълбоки емоции в светогледа на артист, роден и израснал в сърцето на Латинска Америка. Концертът и безплатното живо излъчване започват в 21 часа във вторник, 20 юли. По-долу можете да се запознаете с богатата биография на артиста и да оцените по достойнство качествата на специалния ни гост.

“Едуардо Вилегас - човекът с голямото сърце, който разказва страстно истории”.

Биографията на Едуардо Вилегас е богата и цветна. Тя обхваща не само музикалното му творчество, но е доказателство и за голямото му сърце на филантроп, активист за човешки права и борец за хуманитарни каузи. Съпричастността му към бедните, отхвърлените и нуждаещите се проявява още в младежките му години. Само на шестнадесет той пее на самоделни сцени в серия от концерти в Корал Каракас, Венецуела и събира пари за нуждаещите се.

През 70-те години на двадесети век Вилегас заминава за Германия и кариерата му разцъфтява на международно ниво. Съосновател на първата група за салса в Германия "Salsanco" през 1978, певец на латино фестивала в Амстердам през 1986 г. с  Conexion Latina и дели една сцена с легенди като Карлос Сантана, Селия Круз, Тито Пуенте и други; вокалист на групата "Latino Dance Machine", 1988-1999 - Златна Плоча в Канада и Япония. Основател на групата "La Nota". Издаване на албум и видео клип с групата "El Paso (VIVA и MTV), 1996. Участия на "Classic-Open-Air" Berlin Gendarmenmarkt, както и на фестивала Елбан през 2010 и 2011. Негова е и заглавната песен на на шестия Карнавал на културите в Берлин, озаглавен "Карнавал-културал". През 2016 г. видеото към композицията Tengo Miedo печели трето място на престижния конкурс в Берлин на Асоциацията на германските режисьори (Видео: Юрген Пело / Джейсън Янез; Текст и Музика: Едуардо Вилегас).

Едуардо Вилегас надскача рамката на доказан артист и посвещава огромна част от живота и времето си на хуманитарни каузи и чиста помощ към обикновения човек в нужда. Той организира няколко хуманитарни мисии на немски лекари във Венецуела. Въпреки трудните политически и социални условия в родината му, той организира операции за жертви на изгаряне и други тежки заболявания през последните години. С подкрепата на немски институции пациенти от Венецуела успяват да пътуват и претърпят операции в Германия, Бад Кройцнах.

Вилегас е основател на асоциацията "Артистите за децата СЕГА" и организатор на десет "Карибско-латински благотворителни фестивала - American" в полза на бездомните деца и предучилищни социални проекти в Латинска Америка, както и за набиране на средства за жертвите на катастрофата с наводненията във Венецуела. От 1995 до 2003 година е ръководител на творческия отдел в социално-педагогическия учебен център Haus am Rupenhorn в Берлин.

Любовта към музиката не отстъпва и Вилегас създава музикално училище за деца във Венецуела. Само една година по-късно осем деца от музикалното училище в Сан Хосе де Барловенто, малко селце в северната част на страната, пътуват до Европа и показват придобитите умения на Classic Open Air, Gendarmenmarkt, свирят латино класики в Магдебург, както и на музикалния фестивал в Ла Рошел, Франция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…