Международният Младежки център в Пловдив ще събере 16 младежи от различни населени места в България и различни религии и култури в края на юли. Заедно чрез силата на изкуството и своя неповторим талант те ще изпратят общо послание за приятелство към връстниците си от България, Европа и света. Работата с младежите се случва в рамките на петото издание на младежкия лагер „Мост-между-културите“, организиран от сдружение „Източноевропейски Форум за Диалог - Мостове“.

Лагерът тази година е на тема „Екология на душата“ и е част от програма „Наследство“ на Пловдив-Европейска столица на културата. В рамките на пет дни участниците ще имат възможността да се срещнат с представители на различни вероизповедания и да научат от тях повече за съответната религия. В Арменския комплекс те ще се запознаят с дейността на арменската организация „Парекордзаган“ и арменския апостолически православен храм „Сурп Кеворк“. С посещения в православния храм „Св.св. Константин и Елена“ и католическата катедрала ще се докоснат до още две от християнските вероизповедания. При посещението си в Джумая джамия и представител на организацията „Йешилай“ – България, младежите ще участват в дискусия за опасността от зависимостите. Посещение на синагогата „Цион“ и среща с еврейски младежки лидери ще разшири допълнително кръгозора на участниците.

Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на пъстрата мозайка от занимания на младежите на 28 юли в био-градинката на Младежкия център, където ще ги очаква артистично пано от разноцветни капачки - своеобразно послание към обществото за отговорно отношение към околната среда и правилното изхвърляне на пластмасовите отпадъци.  

Форумът предвижда и официално събитие по случай Международния ден на приятелството на 30 юли от 15.00 часа в галерия AK Glass of Wine, където ще се изявят талантливите участници в лагера чрез музика, танц и изобразително изкуство, вдъхновени от темата за приятелството и душата.

Младежкият лагер ще завърши същия ден с традиционно българско хоро, изтанцувано  от младежите на стълбите на Каменица от 17.00 часа. Участниците канят всички пловдивчани да се включат в посланието за „Мост към приятелството“ до целия свят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…