Цветан Кръстев работи в областта на пърформанса, ленд арта, видео арта, фотографията, инсталацията. Прави деликатни намеси и пърформанси в природна и градска среда. С особена наблюдателност, чувство за хумор и фина естетика, художникът успява да подчертае почти невидими детайли от реалността, която ни заобикаля, и да ги превърне във въздействащи послания. Неговите материали най-често са естествени, природни, намерени на морския бряг. Мимолетността на неговите намеси много често налага те да се документират с видео и фотография и да продължат да съществуват като самостоятелни произведения.  Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е различен, вглъбен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в действие и в концепция.

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1981. От 1985 г. работи в областта на концептуалното изкуство. Един от основателите на клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996). Клубът е създаден от трима художници, живеещи и работещи във Варна - Владимир Иванов, Веселин Димов и Цветан Кръстев и е една от първите и най-автентични групи, които работят в областта на концептуалното изкуство в България.

Цветан Кръстев е и един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014).  Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна. (Източник: https://openartfiles.bg)

Сега от Варна интересът на художника се пренася към Пловдив. В разгара на лятото, като първа част от резиденцията си, авторът проучва града и подготвя своя проект, посветен на богатото и многообразно културно наследство, което той може да предложи.

„Всички проекти от резидентната програма предстои да се реализират през септември. Целта на резиденцията е да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях“, разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и допълни, че публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…