„Младежкият център е много успешен проект, който се превърна в едно притегателно място за срещи и обмяна на опит на младите хора в град Пловдив. Затова преди по-малко от година стартирахме втори проект за малко над 2 млн. лева, с който да надградим постигнатото“. Това заяви заместник-кметът Георги Титюков по време на междинната пресконференция по проект "Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие" по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021г.

 

До момента в дейностите по проекта са се включили 1553 участници. От тях 893 младежи и 660 деца, родители, педагогически състав и възрастни са въвлечени в образователните и информационни активности само през първата година на тригодишния проект. Целта му е разработване на дългосрочна програма за подобряване на благосъстоянието на целевите групи в региона, изграждане на млади лидери с активна гражданска позиция, развиване на уменията на новото време, усвояване на нови методи на неформално образование, обмяна на опит и др.

 

Активната работа на екипа допринесе за осъществяването на редица събития и инициативи като: младежки национални форуми; образователни форуми за педагози; младежки инициативи; благотворителни базари; дългосрочни обучителни програми на различни тематики; програма форум театър; подкрепа на Младежки съвет Пловдив; създаване на младежки политики; създаване на наръчник за дигитално-медийна грамотност.

 

За целите на проекта е разработена система от дейности, включваща: разширяване на обхвата на дейността на ОП “Младежки център Пловдив“; осигуряване на материално-техническа база и условия за предоставяне на надграждащи услуги; реализиране на инициативи, свързани с дейността на Националната мрежа на младежките центрове; развиване на двустранни взаимоотношения и обмяна на опит и добри практики; осъществяване на публично-информативни и медийни кампании; назначаване на екип за управление и изпълнение на проекта; извършване на финансов одит.

 

За следващите две години по проекта са планирани редица иновативни и образователни дейности и кампании, младежки обмени, дългосрочни програми, като по този начин центърът допълва и надгражда ролята си на инкубатор на креативност, социални контакти и идеи за устойчиво и трайно подобряване на средата.

 

По проекта вече е изградена биоградина, която е място за срещи и инициатива на младежите от Пловдив и страната. В момента се провеждат редица младежки дейности в близките на Пловдив населени места. Дейността им е свързана и с изграждането на мрежа на младежките центрове в страната – Пловдив, Добрич, Враца и Стара Загора и новите четири – Габрово, Бургас, Перник и Монтана.

 

Заместник-кметът Георги Титюков не пропусна да отбележи, че благодарение на добрата работа на директора на центъра Димитрия Тодорова и екипа, Младежки център - Пловдив получи знакът за качество от Съвета на Европа през 2018г.

 

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…