Регионален археологически музей – Пловдив изпрати 4 антропоморфни фигури от периода на Късния халколит за участие в изложбата „Богини и войни: 100-годишнината на Мария Гимбутас“ във Вилнюс, Литва. Престижната изложба е организирана от  Националния музей на Литва и представя експонати с висока научна и художествена стойност.  Поканата за участие към Регионален археологически музей – Пловдив е още едно доказателство за високия престиж на институцията. Музеят притежава една от най-богатите колекции съдържаща близо 100.000 експоната, произведения на човешкото изкуство, от палеолита до XV в.

 

Мария Гимбутас е археолог и културолог с литовско-американски произход, със сериозни научно-изследователски трудове при формиране на европейските възгледи за праисторията. Авторка е на хипотезата за съществуването на древната курганна култура. Смята се, че е сред най-крупните и същевременно най-противоречиви фигури в индоевропеистиката.

 

Родена е на 23 януари 1921 г. във Вилнюс, Литва. Завършва Вилнюския университет и защитава докторат в Тюбингенския университет. Става преподавател в Харвардския университет.

 

Гимбутас получава образование и започва научната си кариера в Европа, но след 1949 г. се премества в САЩ, където протича значимата част от живота ѝ. От средата на 70-те години на XX век редица нейни книги добиват популярност в световен мащаб.

 

Умира на 2 февруари 1994 г. и е погребана в Каунас. Възгледите на Гимбутас се оформят в продължение на десетилетия, докато тя активно участва в археологически проучвания из цяла Европа.

 

Изложбата може да бъде видяна в периода 22 септември 2021 – 15 март 2022 г., Национален музей – Литва.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…