Тази вечер в 18 часа на Небет Тепе / Обект 103 (ул. „Съединена България“ между № 9 и № 11), Кирил Кузманов ще представи своя артистичен проект за намеса в градската  среда, който носи заглавието „Кой контролира контролиращите; или запис от моето преминаване” (2009-2021). Събитието е в рамките на Резидентната програма, организирана от Община Пловдив.

Произведението, базирано на звук-пространство-видео, е резултат от експериментално алгоритмично взаимодействие между голямоформатен запис на LiDAR  дани от пространственото взаимодействие с ландшафта на Пловдив и композицията на Иван Спасов  „Епизоди за четири групи тембри“ (1965). Авторът избира отсечка на преминаване с посока от север към юг със стартова точка върха на Небет Тепе. Маршрутът продължава през Tунела под Трихълмието и завършва пред Обект 103 (бомбоубежището до южната страна на Тунела). В предверието на бомбоубежището ще бъде инсталирана аудио система, която ще излъчва генерирания звук към неговото дворче (достъпно за публиката специално за целите на проекта). На двете локации ще бъдат поставени табла с дигитални рисунки и QR код, чрез който хората ще могат да активират онлайн страница (имаща активна карта и RGB-D видео/звук) и да проследят маршрута и пространственото взаимодействие на автора, разказва за проекта си Кузманов.

Работата изследва комплексните социокултурни процеси и форми на власт, които формират нашите местообитания и това, което ние разпознаваме като реалност. Тя изследва измерения, твърде често оставащи скрити зад навици и привични идеи за ползване, функция, цел, йерархия, ред и лимит. Посредством работа със звук и пространство Кирил Кузманов реализира няколко произведения под това заглавие– първото от тях на площада Тиенанмън в Пекин, КНР.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…