Зелени Балкани, Регионален природонаучен музей, Пещерен клуб Джендема, Клуб за планинско-приложни спортове Агарта, са подготвили няколко занимания за обществеността, за да покажат, че прилепите не са страшни и опасни, а напротив много симпатични и полезни

Нощта на прилепите ще бъде отбелязана на 2 октомври от 17 ч. в Дондуковата градина, зад природонаучния музей. В Европа се организира за 25-та поредна година.

Вижте програмата:

17:00 ч. – Дондукова градина, гр. Пловдив – начало на събитието
17:15 ч. – Презентация за прилепите в Плантариума на музея
17:15 ч. – Четене на детската книжка за “Приключенията на прилепчето Дарки” в една от залите в музея
17:00 – 19:00 ч – представяне на пещерни техники и работа за проучване на прилепите в Дондуковата градина
17:00 – 19:00 ч изложби , банери и пъзели за прилепите в Дондуковата градина
19:00 ч – подслушване на прилепите в парка с ултразвуков детектор.

"В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! Нека всеки един от нас помогне с разпространяването на информация за важното значение на прилепите, така може да ги опазим за в бъдеще. В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери”, казват организаторите от Зелени Балкани и техните партньори.

Снимка: dunavmost

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…