380 деца и възрастни и 20 майстори – занаятчии участваха в реализацията на проекта „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“, чийто финал бе обявен днес на пресконференция в Дома на културата.  Той бе осъществен в периода март – октомври 2021 година в къщите от Улица на занаятите. Проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, получи финансиране от Министерство на културата в размер на 100 000 лева и бе насочен към реализиране на целогодишна образователна програма с практическа насоченост за ученици, с цел мотивирането им чрез изкуството на народните занаяти при избора на професионално развитие.

 „Със сигурност ще настояваме и ще направим всичко възможно проектът да продължи, защото майсторите са истинският пазител на традициите на българина, защото успяхме да извадим децата от технологичния съвременен свят и да ги увлечем в нещо ново, интересно и смислено“, каза заместник-кметът с ресор култура Пламен Панов.  Чрез реализацията на проекта се осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите, стимулира се техния творчески заряд и предприемчивост. Той даде възможност изградената база да се използва възможно най-рационално, като през летните месеци в обучението се включиха и възрастни – български и чуждестранни туристи, студенти и жители на града. Знанията и уменията бяха преподавани от 20 от най-изявените пловдивски майстори –занаятчии. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова  - художествена тъкан, плъсти,  Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли,  Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика, моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис;  София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета  Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

„Когато има синергия в политиките, когато има синхрон между Общината и Занаятчийската камара, нещата се получават. Имаме базата, 2 панаира на занаятите годишно, детски панаир , прекрасна „Улица на занаятите“ с чудесни ателиета, успяваме да надграждаме и развиваме с още добри идеи. Такова бе и Занаятчийското училище. А изложбата, която бе организирани с изработеното от първия випуск в галерия „Занаяти“, предизвика истински фурор. Залата не успя да побере желаещите да се докоснат до творчеството на децата.  Постигна се и добър резултат в благотворителната кауза, на която бе посветена – в помощ на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за изграждане на нова Детска клиника в Пловдив.“, каза още Пламен Панов.

Той заяви, че всички механизми в подкрепа на таланта и творчеството на пловдивските деца, каквито през 2021 г. бяха програма „Млади таланти“, „Полет“, компонент „Мобилност“, Занаятчийското училище и др. ще намерят отново своето място и през следващата година, като към това е възможно да се включат и училища и детски градини, работещи по метода „Монтесори“, които вече са проявили интерес.

„Благодарение на тази синергия между общината и РЗК, всички тези хубави неща се случват в Пловдив. Ние сме добрия пример как трябва да се случват нещата. Ние, българите, сме различни в Европа с удивителни неща, сред които са нашите занаяти, националните костюми и мн.др. -  част от нашия бит. А нашата мисия е да ги съхраним и предадем. Децата ни са изключително любознателни, талантливи. Връзката между деца/родители и майсторите беше двупосочна, продуктивна, благодатна, вдъхновяваща. Целта ни бе това да бъде „училище“ – с теория, практика , изучаване на инструментите, а не просто занимания за няколко часа. Постигнахме я и сме вдъхновени за бъдещето“, каза председателят на РЗК Тони Симидчиева.

Елена Драмова – майстор на художествени тъкани от занаятчийския център на Небет тепе благодари от името на всички майстори.  „В тези трудни времена, ние самите имахме нужда от тази подкрепа. Щастлива съм най-много , че деца и родители се докоснаха до нас и ние до тях. Запознах се с толкова талантливи деца! Впечатлена съм от отношението на родителите. Те не просто искаха да оставят децата си за 3 часа, те ги провокираха и търсеха възможност за развитие на талантите им. И най-ценното от всичко бе възможността да се докоснат до традиционната българска култура“, каза Елена Драмова.

По време на пресконференцията стана ясно още, че предстои голяма изложба с изработеното от децата, отново с благотворителна цел. Към момента се решава кога точно да се случи, предвид пандемичната обстановка. Мястото ще е фоайетата на Дома на културата „Борис Христов“.  Няколко частни училища вече са заявили желание да имат в програмата си предмет „Занаяти“, а майсторът Пенка Ставрева вече работи с училище „Антим I“. Някои от децата от училището продължават да посещават занятията и след приключването на проекта, разказа Тони Пранджева – майстор по художествена керамика, моделиране, мозайки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…