Университетът по хранителни технологии (УХТ) организира първи национален ученически конкурс  „Млади изследователи“.

 

Зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Христо Спасов изпрати покани и регламента за участие до училища в страната. В него се обявени тематичните направления, в които учениците ще правят своите разработки:

 

храни, напитки, биотехнологии и здраве;

 

техника и екология;

 

икономика и предприемачество;

 

туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

 

Според първоначално определения регламент в конкурса можеха да участват от 1 до 3 ученика от 12-ти клас от всяко училище, но поради многото постъпили вече запитвания, в конкурса ще се допускат и участници от 10-ти и 11-ти клас. Те ще работят под ръководството на двама ментори - учител и преподавател от УХТ.

 

До 5 януари 2022 г. всяко училище трябва да изпрати името на избрания казус и тематичното направление, в което попада, както и имената на участниците в екипа - учениците и училищния ментор, на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 

Работата по избраната тема продължава до 20 март 2022 г. , на следващия ден трябва да се представят разработките в УХТ, които до 31 март 2022 г. те ще бъдат оценени и класирани от експертна комисия.

 

Според конкретната тема екипът може да разработи постер, който представя проблемите и решението (за направление икономика, туризъм, предприемачество); конкретен продукт (за тематично направление храни), схема на прототип/модел (за направление техника). Предвиждат се работни срещи с менторите в УХТ (при влошена епидемиологична обстановка работните срещи ще се поведат on-line) за подпомагане на работата при извършване на анализи, разработване на продукти и др.

 

Най-добрите разработки от всяко тематично направление ще участват във финал, който ще се проведе в УХТ на 15 април 2022 г. Всички участници ще получат грамота за участие, а класиралите се на I-во, II-ро и III-то - и парични награди.

 

За училища, които имат сключен договор за сътрудничество с УХТ-Пловдив, резултатите се признават като оценка от приемен изпит на кандидатстудентска кампания (КСК) 2022/2023.

 

Зам.-ректорът кани представители на училищата на on-line среща на 14 декември 2021 г. от 15,00 часа. Тези, които не успеят да се включат, но имат въпроси във връзка с конкурса, могат да ги изпратят по имейл или да се свържат с доц. Десислава Вангелова по телефона.

 

Конкурсът има за цел да формира у младите хора ангажираност и активна позиция спрямо глобалните проблеми в хранителния сектор. Затова разработките са с различни акценти – традиции, иновации, зелени технологии, кръгова икономика, посочи доц. Спасов.

 

С тях ще се генерират и развиват нови предприемачески идеи, а участниците ще натрупат самочувствие и опит. Проявената креативност ще стимулира творческото и научно-изследователското мислене и ще помогне за формиране на правилния избор относно бъдещата професионална реализация на младите хора, коментира доц. Вангелова.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…