Голямата награда в 16-то издание на фотоконкурс "Най-сладка целувка" е творба на големия график Иван Нинов. Композиция /суха игла, 2003 г./ ще зарадва фотографа, класирал се на първо място. За тазгодишния конкурс организаторите очакват вашите мили, нежни, неочаквани и вдъхновени снимки на целувки на e-mai: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 13 февруари 2022-ра! Пишете две имена и координати за връзка. Може да участвате с до 5 авторски фотоса - без редакторска намеса по тях, няма професионални и възрастови ограничения.

Победителите ще бъдат обявени на 13 февруари. За още новини - информация на страницата на „Най-сладка целувка“ във фейсбук. 20 пана ще зарадват пловдивчани от 1 до 28 февруари в Цар Симеоновата градина. Изложбата с вдъхновени снимки на целувки, участващи в тазгодишния конкурс „Най-сладката целувка“  със сигурност ще ви накарат да се поспрете и да се усмихнете.

Иван Нинов е роден е на 19 август 1946 г. в с. Цонево. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София. Въпреки, че кандидатства в Академията, не е приет да следва, но помощ в творческото и професионалното израстване му оказва Светлин Русев. Нинов работи рисунки и гравюри, изпълнени в техниките офорт, суха игла, литография. От 1969 г. участва в младежки и общи художествени изложби, а първата си самостоятелна изложба прави през 1972-73 г. Негови творби са включени в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница: Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио,  Ужице, Фредихщат, Фрехтен и др. Самостоятелни изложби в чужбина прави през 1981 и 1996 година в Прага, през 1981 и 1997 г. в Братислава, през 1991 г. в Мюнхен, през 1997 г. във Виена, „Дом Витгенщайн“.

Творби на Иван Нинов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии в Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и други, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, колекция „Лудвиг“ в Кьолн, галерии в Краков, Тонио, Канагава, както и множество частни колекции.

Освен като график, Нинов се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги като „Корените на света“ от Янис Рицос през 1977, „Нулев километър“ от Лъчезар Еленков през 1977, „Без свидетели“ от Станка Пенчева през 1980 година.

За своето творчество Нинов е лауреат на множество български и чуждестранни награди. Последната самостоятелна изложба на графика Иван Нинов до този момент е Форма на свобода през юни 2021г. в Музей-галерия „Анел“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…