Сдружение култура и образование "Милчо Левиев", в партньорство с Опера Пловдив и Фондация 2019, през настоящата 2022г. отбелязва 85 години от рождението на нашия патрон Милчо Исаков Левиев. Основна линия в многопластовата дейност на екипа на СКО "М. Левиев" е насочена към задълбочено обследване, изучаване и популяризиране на креатива на маестро Милчо Левиев, мултиплициран в редица успешно реализирани от него проекти през годините, белязани с безброй гениални колаборации с артисти от целия свят.

Проектът СОНАТА 57 е плод на дългогодишен труд на маестрото и неговия огромен международен екип. В рамките на тази година, той ще бъде представен на три ключови сцени. Античен театър Пловдив, зала България София и Мegaro Theatre Thessaloniki.

Първият концерт ще се състои на сцената на Античен Театър Пловдив от 20:00 часа на 15 юни 2022 заедно с оркестъра на Държавна Опера – Пловдив с диригент Константин Добройков и с участници: Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Владко Стефановски, Петър Салчев, Антони Дончев – квартет, Братя Владигерови!

С О Н А Т А 57

Реверанс към големите в музиката! Така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Равел, Рахманинов... Всъщност идеята му, реализирана посмъртно в албума „Соната 57“, не е неочаквана. Помним: той обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика. Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи.

Отделните партии на пиесите в албума, „подадени“ приживе от Маестрото, са дело на повече от 40 бележити артисти, все негови приятели и съмишленици, пребиваващи в различни точки на света, белязали с таланта си завинаги съвременната музика. Финалната работа върху техните записи е осъществена в Пловдив от екип на Валери Костов. А обединяващия акцент в пиесите – гласът на Вики Алмазиду – сякаш допълва и вдъхва нов живот в ярките ни спомени за космополитния дух на музиканта и човека Милчо Левиев.

Проектът е част от програма „Наследство“ на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

Участници: Антони Дончев - квинтет, Оркестърът на Опера Пловдив с диригент К. Добройков, Валери Костов – аранжор, В. Алмазиду – Гърция, Т. Спасов, Г. Ферис – Франция, Д. Линкс – Съединени щати, Йо. Корцоглу–Гърция, В. Стефановски, С. Лацияс – Гърция, П. Салчев, Т. Бакърджиев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…