Ученици от специалност „Рекламна графика“ от Националната художествената гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, с преподавател Петър Чучулигов, участваха днес в арт работилница за запознаване със занаятчийски техники и как да ги използват в своите творби.

Тайните им предадоха доц. д-р Красимира Друмева – ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и ас. Радимира Йорданова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Уъркшопът е част от първия по рода си проект "Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство", който има за цел да създаде мост между традиции и съвременност, да възроди старите методи на майсторите и да ги трансформира в съвременно изразно средство.

За работа си в ателието младежите получиха естествени материали, които да комбинират със нови дигитални или аналогови изразни средства. Технологиите, които използват за визуализиране на авторските си идеи всеки от участниците избира сам, с оглед намиране на най-силното изразно средство за него. по този начин се насърчава проявата им на креативност и смесване на класически занаятчийски техники със смарт или компютърни устройства за реализация на творбите.

 

Художествените произведения, създадени от участниците в обучението, заедно с поканени автори с доказани постижения в областта на съвременното изкуство от България и чужбина, ще бъдат представени в няколко изложби. Освен в Пловдив по проекта са предвидени още творчески работилници, ателиета и изложби насочени към обучение и изява на художници във Велико Търново, Русе, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна.

Събитието бе организирано от факултет „Изобразително изкуство“ към Великотърновски университет и занаятчии от Сдружение “Самоводска чаршия” - Велико Търново, а проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ 2022 г.

 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…