Събитието е част от цикъл публични лекции „Европейска политика и практика в науката, технологиите и иновациите“

 

 

Асистент д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН ще изнесе днес от 16:00 часа в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ публична лекция на тема: „Потребление без растеж или растеж без потребление: трусове в епохата на пост-растежа“. Организатор на събитието е Центърът за високи постижения „Жан Моне“ към висшето училище, а формата на провеждане е хибридна - пряко участие и дистанционно включване.

 

 

Публичната лекция ще се проведе в зала „Компас“ в Ректората на висшето училище и ще бъде достъпна и чрез онлайн връзка на адрес: https://us02web.zoom.us/j/89172321253?pwd=bTBOOWoxRHZCaTBpNFVVNTEydytKUT09. След презентацията на лектора ще бъдат отделени 30 минути за дискусия, съобщиха организаторите.

 

 

С цикъла публични лекции: „Европейска политика и практика в науката, технологиите и иновациите“, екипът на Центъра за високи постижения „Жан Моне“ цели да подпомогне учените и студентите в ПУ и останалите висши училища в града във връзка с предизвикателствата по изграждане на новата мрежа от изследователски университети в България. Лекциите са отворени както за членовете на академичната общност от ПУ, така и за преподаватели и студенти от останалите пловдивски университети.

 

 

Центърът и неговите сътрудници имат акумулиран опит в областта на социология на иновациите и икономика на техническата промяна, включително по управление на приложните изследвания, трансфер на технологии, академично предприемачество и създаване на университетски спин-офф фирми, както и патентната защита на научните резултати. Част от този опит е натрупан и в рамките на двата проекта „Университетски център за трансфер на знания и технологии „Пълдин“, финансиран от Фонд научни изследвания при ПУ „Паисий Хилендарски“, конкурс „Инкубатор за наука и предприемачество“ и „Изграждане на капацитет за трансфер на технологии в ПУ „Паисий Хилендарски“, с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

 

 

Лекциите целят да изяснят основите на взаимоотношенията между университетите и фирмите от индустрията и останалите сфери на икономиката и обществото, основните психологически, организационно-културни и финансови проблеми в този процес, както и необходимите стъпки за създаване на подходяща институционална, правна и организационна атмосфера в университета, стимулираща академичното предприемачество и трансфера на технологии на институционално ниво.

 

 

Ключова предпоставка за изграждане на ефективна и устойчива предприемаческа среда е научно-приложната дейност и трансферът на технологии да бъдат положени в стратегически контекст и климат на мотивиране, овластяване и гласуване на доверие на непосредствените изпълнители – от студентите и докторантите до професорите. Успешното реализиране на мисията на изследователския университет – измервано с броя патенти, стартиращи фирми, публикации в реферирани списания и други показатели, предполага създаване на условия, улесняващи инициативата и самоорганизацията „отдолу“ в съчетание с висококачествени финансови, счетоводни, патенти-юридически и други услуги. И всичко това трябва да бъде съпътствано от непрекъснати усилия за удържане и повишаване на качеството на фундаментално-научните изследвания.

 

ЗА ЛЕКТОРА

 

 

Димитър Събев е икономист и журналист, който изследва проблемите на економиката - пресечната точка между природа, пазар и култура. Автор е на книгите „Унизената Земя“ (2010), „Саламандър“ (2016) и „Маркетинг, потребление и икономически растеж“ (2021). Носител е на награди за разследваща журналистика и журналистическа етика. Доктор по икономика от УНСС с дисертация на тема: „Икономически (де)растеж“. В момента е назначен в Института за икономически изследвания при Българската академия на науките като асистент.

Междувременно днес от ПУ съобщиха, че няма да увеличават таксите за студенти през новата академична година

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…