Print this page

Танцьори и певци, пазители на традиции, завладяват Пловдив

На 25- и 26-Юни-2022г. Римският стадион на Филипопол става арена, но не за спортни състезания, а за вибрациите на българщината.

Инициативен комитет, подкрепен от генералния спонсор Еконт Експрес ООД, обединяват потенциала си за реализация на I-вото издание на  преглед за детско и самодейно творчество „ТРАДИЦИИ И ПАМЕТ” Пловдив 2022 г. През двата дни на събитието жителите и гостите на града ще могат да се насладят на  самодейни трупи, творци  от читалища и клубове за автентичен фолклор в три раздела - ПЕВЧЕСКО, ХОРЕОГРАФСКО ИЗПЪЛНИТЕЛСКО ИЗКУСТВО И ВЪЗСТАНОВКА НА БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ.

Амбицията на организаторите е прегледът да стане ежегоден, защото първият град  Европейска столица на културата в България е най-естественото място, на което да се рекламира уникалният код на българина, заложен във фолклорната ни съкровищница. От една страна стои идеята да се привлече разнообразна публика, а от друга – да се даде авторитетна сцена за изява на талантите в различните категории, което да спомогне за повишаване на изпълнителското им майсторство.  Не на последно място  прегледът за детско и самодейно творчество „ТРАДИЦИИ И ПАМЕТ” Пловдив 2022 г.  цели да осъществи творчески диалог, да вдъхне у участниците самочувствие и да засили родолюбивия дух, а сред международните гости да провокира възторг от пищните носии, невероятните танци и магията на неравноделните ритми.

 

Прегледът е със състезателен характер, а призовете ще разпредели авторитетно жури:

То е представено от изтъкнатия експерт в областта на материалното и нематериално културно наследство, културни технологии, памет и идентичност доц. д-р Красимира Кръстанова.

Иван Димитров - танцьор, основател и ръководител на танцови трупи в България и САЩ, продуцент на фолклорно предаване по БНТ, организатор на Международния фолклорен фестивал в Пловдив;

Смиляна Захариева - известна фолклорна певица, школувана в най-авторитетните учебни заведения за подготовка в областта на фолклорното изкуство,  била е част от хоровата формация „Големите български гласове“, с редица турнета зад гърба си и прочула България ставайки част от Книгата на рекордите „Гинес“ като жената с най-силния мецосопран на планетата.

Повече информация можете да откриете на Facebook страницата „Традиции и Памет” Пловдив 2022 г.:

https://www.facebook.com/Традиции-и-памет-Пловдив-2022-г-109802341680835

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…