„Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. През 2022 година изданието обръща поглед към динамичната връзка между фотография и кино, на невидимата граница, която ги разделя и същевременно събира.

 

„ФОТОГРАФИЯ И КИНО“ ще ни припомни за едни от най-големите звезди на родното и световно кино, представяйки два изложбени проекта – ,,Звезди на българското кино‘‘ от архива на Българска национална филмотека и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“ на Боряна Пандова. Лекционни срещи на тема „Да поговорим за фотография и кино“ с изтъкнати български изследователи ще допълнят тематично цялата фестивална програма.

 

Официалното откриване е 14 октомври, петък, 18.00 часа. Период на изложбена програма: 14 – 31 октомври, 2022. Локация: Галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ 25, Пловдив.

 

Всички събития са с вход свободен, специални гости на откриването ще бъдат Стефан Китанов – създател и директор на София Филм Фест и Росен Спасов – филмов експерт в Българска национална филмотека.

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар и е в партньорство с галерия „Синтезис“, „Фотосинтезис“, Българска национална филмотека, Международен филмов фестивал „София Филм Фест“ и ГХГ Пловдив.

 

Галерия за фотография SYNTHESIS създадена през 2013 г., е част от ФотоСинтезис. Мястото за фотография, хора и идеи е първата галерия в София, в която изкуството фотография намира своето постоянна арт сцена. В нея са показвани изложби както на световноизвестни имена, така и на млади талантливи български фотографи.

 

Изложбите са част от тематичния модул ,,Кино и фотография‘‘ на галерия ,,Синтезис‘‘, с куратори Надежда Павлова, Никола Михов и Калин Руйчев, който представя връзката между киното и фотографията. Досега в модула – „КАМЕРА! РАБОТИ – Място на снимките – София“; MOVING STILLS – Филми за фотография от Триша Зиф; ,,Звезди на българското кино‘‘ и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“. Те са продължение на творческото сътрудничество между „Пловдивско фотографско средище“ с артистичен директор доц. д-р Никола Лаутлиев и галерия „Синтезис“.

 

През 2022 г. в галерия „Синтезис“ бяха показани изложбите от програмата на МФС – „Атос“ на Стратос Калафатис и „Следи“ на Владимир Василев.

 

Вижте програмата на podtepeto.com

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…