Един от най-старите и най-големи танцови състави на Балканите, пазител на арменския дух и традиции – ансамбъл „Марал“ от Истанбул с концерт в Пловдив

Само след няколко дни, пловдивската публика ще има възможността да види ексклузивния концерт на танцов ансамбъл „Марал” гр. Истанбул, Турция. Отдавна чакан, отдавна обещан на пловдивчани! Той се провежда по покана на фондация „Аракс” на 16 октомври, неделя, от 17.00 часа в зрителната зала на Дом на културата „Борис Христов“.

 

Билети за представлението можете да намерите на касите на Easy Pay.

 

Ансамбъл „Марал“ е основан през 1980 г. от Бенон Кузупаши и негови приятели в провинция Анадола, Турция, с цел популяризиране на арменския фолклор чрез танцово и хорово изкуство. Поредицата от изяви, започнала през 1981 г. с група от 300 души, продължила до 1986 г., и завършила с преждевременната смърт на Бенон Кузупаши.

 

През 1992 г., за да достигнат до новите поколения с изцяло нов състав, танцовата двойка Гарбис и Ирис Чапкан, които участват в първия състав на Танцова група „Марал“, са назначени за хореографи и стават част от Управителния съвет на Танцов състав „Марал“.

 

От тогава до днес се нижат сценични изяви в страната и извън нея. Многократни посещения в Армения по покана на министъра на диаспората Хрануш Хагопян, участия във фестивали: „One Nation One Culture” с танцова група от 50 души; участие в откриването на 5-те общоарменски игри в Армения, завършили с отличие, връчено от Министерството на културата в Армения. Множество участия на родна сцена, част от които посветени на съюза „Essayan Sanut“, концерти в подкрепа на Фондацията за момичета „Ататюрк“.

 

С участието на солистката на Истанбулската държавна опера, сопраното Алис Манукян и пианиста Левон Ероян, те имат две изяви – по повод 60-ата годишнина от основаването на съюза „Esaian Sanuts“ и 200-годишнината от построяването църквата „Света Троица“ в Бейоглу.

 

През 2008 г. Танцова група „Марал“ привлича вниманието и на чужденците с успеха си на церемонията за международни танци, осъществена под егидата на ЮНЕСКО, състояла се в Истанбул.

 

Към танцовата трупа се присъединяват и солови певчески изпълнители. През юли 2019 г. в рамките на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“, по покана на фондация „Аракс“ от Пловдив, Танцова група „Марал“ участва във фестивала за песни и танци „Здравей, Армения!“.

 

Днес танцьорите, певците и техните ръководители в лицето на Гарбис и Ирис Чапкан се подготвят окончателно да пленят душите, сърцата и сетивата за изкуство на българската публика. Дата е 16.10.2022 г, гр. Пловдив, Зрителната зала на ДК „ Борис Христов“. Концертът е част от 5-ти Международен фестивал „Здравей, Армения“ и се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…