03.11. – четвъртък – 19.00

Юбилеен концерт на Маестро Емил Табаков

Откриваме новия симфоничен сезон с юбилеен концерт на един от най-забележителните български музиканти на нашето съвремие – маестро Емил Табаков, главен гост-диригент на Опера Пловдив. В програмата са включени Брамс – Концерт за пиано и оркестър N=1 и N= 2 със солист изтъкнатия пианист проф. Людмил Ангелов.

 

08.11. – вторник – Епископска Базилика – 19.00

„ПЕСЕНТА НА АРФАТА“

 

Каним Ви на фееричен камерен концерт в

Епископската Базилика, на който ще представим новата концертна арфа „Атлантида престиж – Камак“, притежание на Опера Пловдив

В програмата със солисти Габриела Гарсия – арфа, Дамяна Димитрова – флейта и Евгения Ралчева – сопран са включени композиции от Габриел Форе, Марсел Турние, Алберт Цабел, Нино Рота.

Събитието е част от поредицата „МУЗИКА.ВРЕМЕ. ПРОСТРАНСТВО“, която се осъществява съвместно с ОП „Старинен Пловдив“. Зрителите ще могат да разгледат и уникалната експозиция на Епископската Базилика.

 

12.11. – събота– 19.00

„Дългата коледна вечеря“ и „Жени в ре минор“ – ПРЕМИЕРА

 

Балетът на Опера Пловдив представя премиера на две едноактни танцови постановки на световния хореограф Раду Поклитару, основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет Киев.

„Дългата коледна вечеря“ по едноименната пиеса на отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър и музика на Вивалди проследява деветдесет години от живота на аристократично семейство, минаващи в поредица от коледни вечери. Балет-размисъл за преходността на живота, за суетните и безполезните дела, с които запълваме скъпоценните минути, часове и години от престоя си на Земята.

„Жени в ре минор” е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Трагична история за едно несъществуващо женско приятелство, което служи само като извинение за разгръщането на необичайно сложни многофигурни композиции и пронизителни дуетни фрагменти.

 

19.11. – събота – ДК „Б.Христов“ – 19.00

„ДОН КАРЛОС“ – Джузепе Верди

 

Диригент – Григор Паликаров

Режисьор – Нина Найденова

Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив

Кралският двор на Испания се мести в Опера Пловдив с едно от най-известните произведения на Верни по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действия на Инквизицията на фона на една невъзможна любов. Постановката на Нина Найденова се фокусира върху личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката,религията, любовта и омразата. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри.

 

25.11. – петък– ДК „Б.Христов“ – 19.00

Ана Каренина – ПРЕМИЕРА на закрито

 

След успеха на OPERA OPEN 2022 на Античния театър балетният спектакъл „Ана Каренина“ оживява на закрита сцена. Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан с изразните средства на танца от водещия хороеграф Лео Муич на фона на едни от най-красивите произведения на Чайковски. Към звездите солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев се присъединява и Гилерме Алвеш, премиер солист на балета на Хърватски народен театър, Загреб.

 

ЗА ДЕЦАТА:

20.11 и 27.11 – неделя – ДК „Б.Христов“ – 11.30

„Приказната Пепеляшка“

 

Каним децата във вълшебния свят на операта с образователния спектакъл с кукли „Приказната Пепеляшка“ по операта на Росини. Постановката е създадена със съдействието на педагози от България, Италия и Испания и се осъществява съвместно с Куклен театър – Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…