Международния комитет за консервация на мозайки избра Пловдив за домакин на XIV-тата Международна конференция на организацията. Тя ще се проведе в ДК „Борис Христов“ от 24 - 28 октомври 2022 г. В града под тепетата идват спецове от 35 държави по консервация на мозайки.

България е първата страна, без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Сред мотивите за домакинството ни са мозайките от двете базилики - Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Припомняме, че ЮНЕСКО одобри включването на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол в Индикативния списък за световното наследство през април 2018-а г.

Един от фокусите на конференцията ще бъде именно Голямата базилика - най-мащабната раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Уникалният музей на Пловдив и България ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток.

Очаква се конференцията да донесе огромни ползи за града, тъй като тя ще доведе до привличане на значителен интерес както от страна на експерти и учени, така и от страна на чуждестранни туристи и научни общности, интересуващи се от опазване на културно-историческото наследство.

Още за програмата на форума може да прочетете в статията Пловдив събира световни експерти по консервация на мозайки.

Лично Президентът на ICCM Роберто Нарди, който е и директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с д-р Джоан Уайнстийн – директор на Getty Foundation, ще открият форума на 24-ти октомври. Той ще се проведе в партньорство с фондация "Балканско наследство" и под патронажа на Министерство на културата на Република България.

За най-новата тематична изложба вижте Пловдив – град на мозайките.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…