Започна XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM

В рамките на пет дни най-добрите световни експерти по мозайки гостуват на един от най-старите живи градове в рамките на ХIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки /ICCM/. Форумът започна днес в Дома на културата „Борис Христов“. На събитието Пловдив си дават среща  повече от 200 делегати от 20 различни страни – от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Лично почетният президент на ICCM Гайл де Гишен посрещаше делегатите в залата – един от основните радетели на идеята Пловдив да домакинства този форум.

Преди 4 години той подписа Меморандум с Общината за целта.

„Не пестете пари, използвайте разума си. Уважавайте миналото и следващите поколения ще са ви благодарни”.

Това са негови думи, отправени към Амелия Гешева и екипа на тогавашния кмет Иван Тотев, при старта на проекта за консервация на мозайките и изграждането на музея, известен днес като Голямата базилика. Спомни си ги Гешева по време на откриването на конгреса.

Част от делегатите, които пристигнаха в неделя в Пловдив вече успяха да се насладят на мозаечното ни наследство.

Вижте още на podtepeto.com

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…