Кметът на Централен връчва ключовете на председателката на ДПХ на изложба

От 2015 до 2017-а година управата на Града на художниците тестваше обществените нагласи за събарянето на Галерията на ул. "Гладстон" 32, която се стопанисваше от Дружеството на пловдивските художници, с информации от типа:

Ще бутат галерията на „Гладстон“

Няма да бутат галерията на Гладстон

Бутат галерията на Гладстон

Всички знаем какво се случи в крайна сметка - Пловдив получи едно модерно, европейско галерийно пространство на мястото на старата сграда.

Междувременно екскметът Иван Тотев и председателят на ДПХ имаха неколкократни сблъсъци по темата за бездомността на пловдивските художници:

ДПХ: Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България

Тотев: Нека ДПХ убедят общинските съветници, че ще могат да управляват новата галерия.

Днес - 3 години по-късно, управата на Града на художниците намери решение къде да ги приюти. Очаква се тази вечер, по време на откриването на юбилейна изложба на Снежана Фурнаджиева, кметът на район "Централен" Георги Стаменов да връчи ключовете на председателката на ДПХ за помещение, което да се превърне в новия дом на Дружеството.

"Това е общински терен, близо 200 кв. м. на централния булевард "Цар Борис III Обединител" № 153. Намира се малко преди бившия Военен стол. С решение на Общински съвет - Пловдив е предоставен за ползване на ДПХ," коментира пред Под тепето Стаменов.

На юбилейната изложба довечера ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество между Дружеството и район "Централен", след символичното предаване на ключа.

Помещението е било с предназначение за обществено хранене. Нуждае се от ремонт, за да се пригоди за нуждите на пловдивските художници, каза още райкметът.

По думите му, има място и за изложбена зала и за провеждане на пленери, хранилище и други работни помещения.

Мястото е изключително комуникативно и художниците ще вдъхнат живот на това помещение, а хората ще могат да се наслаждават на творчеството им. Със символичната церемония тази вечер искам да засвидетелствам на ДПХ, че в мое лице имат един приятел и партньор, който е готов винаги да помогне, коментира още Георги Стаменов.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…