Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ ще представи през октомври в Дома на културата „Борис Христов“ проекта „Отклонение“ – филмова музика на Милчо Левиев.

 

 „Това е един от новите проекти в Културния календар на Община Пловдив за 2023 година, но по своята концепция концертът се явява като естествено продължение на поредицата от събития, посветени на 85 - годишнината от рождението на Милчо Левиев, стартирали с проекта „Соната 57“ през 2022 по програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. Основната идея на концерта „Отклонение“ е да се популяризира филмовата музика на Милчо Левиев, която в по-голямата си част е създавана през 60-те години на миналия век. След заминаването му през 1970 г. за САЩ, в България Левиев е бил обявен за „невъзвращенец“, творбите му дълго време са били забранявани, а името му – изтривано от кредитите към филмите с негова музика. Това е важно да се знае, особено от по-младите хора. Дължим го като памет за големия джазмен“,  разказа заместник-кметът Пламен Панов.

 

Повечето от черно-белите ленти вече са позабравени, макар че в тях участват емблематични актьори от близкото минало като Коста Цонев, Иван Андонов, Пепа Николова, Асен Кисимов, Невена Коканова, Катя Паскалева, Георги  Георгиев - Гец, Доротея Тончева и много други. За всички тях ще си припомним по време на концерта,  когато ще бъдат прожектирани откъси от тези филми.

 

В „Отклонение“ ще участват утвърдени музиканти като Вики Алмазиду – вокал, Александър Владигеров - флюгелхорн, тромпет, Константин Владигеров - пиано, кларинет, Иво Паунов - флейта, саксофон, Васил Хаджигрудев – контрабас, Кристиян Желев – ударни, Валери Костов - ел. пиано, синтезатор, както и струнен квартет от състава на оркестъра на Държавна опера Пловдив. На сцената редом с големите имена ще застанат и млади таланти от НУМТИ „Добрин Петков“.

 

В програмата освен познати заглавия, ще прозвучат и такива, които до този момент не са представяни пред широката публика и са известни само за изследователите и близките до твореца. На част от тях ще бъдат направени нови аранжименти. Ще чуем: Alone - тема от филма "Горещо пладне", Monday Morning - тема от филмa "Понеделник сутрин", Bad Weather - тема от филма "Няма нищо по-хубаво от лошото време", Detour - тема от филма "Отклонение", Remembrances of tomorrow - тема от филма "Малки тайни",  Autumn Sun - тема от филма "Есенно слънце", Balkan Cowboy - тема от филма "Осмият",  Blue Butterfly - тема от филма "Синята пеперуда", Dangerous Flight - тема от филма "Опасен полет",  Chuvstvo - тема от филма "Нямо кино" ("Silent Movie"), Che's Anti Waltz Groove - неиздавано произведение, Happy Valentine Day - неиздавано произведение, L.A. - неиздавано произведение и др.

 

Планира се пловдивска премиера на книгата „Milcho Leviev's Jazz Standards”. Каталогът съдържа неиздавани до момента нотни листове, факсимилета, снимки и думи от и за Милчо Левиев, ценност за всеки поп и джаз музикант.

 

Концепцията на новия проект „Отклонение“ поставя акцент и върху събития, които са адресирани към младите музиканти и джаз певци в града. Професионалната и сантиментална връзка на Маестро Милчо Левиев с НУМТИ „Добрин Петков“ винаги е била много силна, защото е бил не само ученик, но и преподавател в пловдивското музикално училище. По тази причина в училището ще се проведат майсторски класове, открита репетиция и среща разговор с учениците и преподавателите. Ще бъдат проведени четири майсторски класа с участието на Вики Алмазиду, братя Владигерови и други. След селекция, ще бъдат подбрани млади музиканта, които съвместно с големите имена, ще се включат като участници в концерта. 

186 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…