С голям концерт под мотото „Приказка за народен хор“ на 24 юни 2023 г. от 19.00 ч., в Дом на културата „Борис Христов“ ще се отбележи половинвековния юбилей на Академичния народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив.

 

Академичен народен хор е първият студентски народен хор в България. Създаден е през 1972 г. от проф. Асен Диамандиев. Помощник -диригент на състава е била Василка Имандиева (Йончева), която пристига от СМУ – Котел заедно с първия випуск , който завършва с народни инструменти и народно пеене в училището.

 

През 1974 г. под диригентството на Асен Диамандиев, хорът се представя блестящо на прегледа на народните хорове и ансамбли в Бургас с песента „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в обработка на Филип Кутев.

 

От 1975 г. диригент на народния хор при Висшия музикално-педагогически институт (дн. АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“) е доц. Стефан Мутафчиев.

 

През 1981 г. ръководството на Академичния народен хор е поверено на проф. Василка Спасова, а от 2004 г. главен диригент на състава е проф. д-р Костадин Бураджиев. Помощник-диригент на АНХ е д-р Николай Гурбанов, а вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова.

 

Академичният народен хор е единственият носител на титлата „световен шампион“, завоювана през 2008 г. на Световния шампионат за хорово изкуство в Грац. Наградите на състава са изключително много, спечелени основно от Международни конкурси в Китай, Русия, Белгия, Швейцария, Сърбия и др.

 

В юбилейната година съставът издава и своя двоен CD албум, който съдържа емблематични творби на композитори като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Вълев, Кирил Стефанов, Георги Андреев, Костадин Бураджиев и др.

 

В процес на създаване е и монографичен труд, който описва в подробности половинвековната история на първия студентски народен хор в страната, като съдържа и анализи на интерпретаторското майсторство на всички диригенти на АНХ.

 

Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- гр. Пловдив кани пловдивчани и почитателите си на концерта „Приказка за народен хор“!

 

Необходимо е да заявите своята покана, като се свържете с проф. д-р Костадин Бураджиев в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…