В третото издание на „Пътят към върха“, пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на седем концерта на 6 сцени с участието на над 50 артисти, всички заедно по пътя към върха на едно от любимите пловдивски тепета.

 

 

Мястото отново е хълм Бунарджика, началото на първите събития е в 16.00 часа, а кулминацията е на върха с концерта „Световното кино в музика“ с участието на Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и Плевенската филхармония, с начало в 21 часа.

 

 

Организатор на събитието е Община Пловдив, Отдел "Култура, археология и културно наследство", район "Централен" и Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“.

 

Проектът е част от Културния календар на града за 2023 година.

 

 

Проектът „Пътят към върха“ носи идея, която в интересни и сублимни времена идва да ни замисли за пътя по който идваме, вървим днес и ще вървят децата ни утре. Идея, осветяваща нов прочит на историческите знаци от хълма, с които живеем без да се замисляме от векове. Идея за познанието, историята и великата мъдрост на всеки един народ да живее в хармония с нея. След две успешни издания, в концепцията на настоящото са заложени различни по жанр и стил художествени интеракции, целящи да задоволят и провокират разнообразните вкусове, очаквания и потребности на аудиторията, затова ще чуем класика, джаз, поп и др. Помислено е отново и за децата. Предвидени са и много изненади, които включват пряко участието на публиката на импровизираните сцени.

 

Вижте подробната програма!

 

Сцена 1  – Акведукт  

 

Концерт „Деца в оркестъра“

 

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

 

Деца в оркестъра е концерт, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свирят съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от Оркестър на Държавна опера Пловдив/. Първият концерт на този проект, осъществен  от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“, Оркестър на Държавна опера Пловдив и Боян Иванов през 2021г. спечели Награда Пловдив в категория „Музика“.

 

В продължението му ще можете да чуете произведения от Моцарт, Вебер, Вивалди, Лерой Андерсън и Петко Стайнов. Солисти са децата Боян Славов- ударни инструменти, Петра Терзийска – цигулка и Алтънай Асенов-  ударни инструменти, както и специалният гост  Боян Иванов  – кларинет, който ще пристигне от Лондон за концерта. Диригент е Константин Добройков.

 

Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ има за своя мисия ранното детско, музикално образование и възпитание. В момента в нея се обучават над 50 деца на възраст 4 - 15г, които изучават различни класически музикални инструменти, солфеж, история на музиката, ансамблово свирене. Възпитаници на „Дивизи“ участват в национални и международни конкурси и са носители на множество награди.

 

Сцена 2  – алеята пред  Летния театър    

 

Галерия ЕТЕРНА представя Детска работилница с педагози по изобразително изкуство.

 

Начало 16.00

 

Концерти „Джаз за деца“  

 

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Начало 16.00

 

„Джаз за деца” са образователно-развлекателни концерти за малки и големи, които дават възможност на публиката да участва активно в изпълненията на джаз пиеси, популярни детски песни, аранжирани в стиловете рагтайм, боса нова, фънк, бибоп, както и на класически пиеси.

 

Началото е поставено през май 2010г. в столичния клуб „Чайната“ от известния български тромпетист – Венцислав Благоев, и млади джаз музиканти.

 

За 12 години проектът се радва на публика от цялата страна, гостувал е на столични клубове, детски градини, културни центрове, музикални, специализирани и общообразователни училища, както и на фестивалните сцени: „Дни на музиката в Балабановата къща (Пловдив), „Мартенски музикални дни” (Русе),„Джаз форум Стара Загора”, „Джаз в Бургас”, „Благоевград джаз фест”, „Дикси джаз фест – Велико Търново, „Джаз под звездите на Деветашкото плато“ и др. През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура, а през 2016г. - “ПроКултура” за принос за развитието на достъпа на младите хора до културата.

 

Венцислав Благоев - тромпет и водещ

 

Станислав Арабаджиев - пиано

 

Димитър Благоев - китара

 

Михаил Иванов - контрабас

 

Невена Григорова - барабани, вокал

 

деца – перкусии и песни

 

Сцена 3  – Фитнес площадката                 

 

Концерт „Картини от Пиацола“

 

Времетраене – 2 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

 

„Картини от Пиацола“ ще ви потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. От богатия репертоар на композитора ще бъдат изпълнени едни от най-известните му произведения, като  Adios Nonino, Libertango, Oblivion, Violentango и др. Това е проект на акордеониста Калоян Куманов и е създаден през 2021 година за стогодишнината от раждането на Астор Пиацола. Вече втора поредна година проектът “Картини от Piazzolla” е част от най-големите фестивали в София, Пловдив, Варна, Враца, Пещера и още сцени из цяла България.

 

Този музикален проект е представен от солистите:

 

Калоян Куманов - акордеон, Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал

 

Сцена 4 .  – JAZZ

 

Концерт DIXIELAND OL' STARS JAZZTET

 

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

 

От 35 години музикантите са в основата на много успешни формации за стар джаз - Университетски рагтайм бенд, Александров рагтайм бенд, Дикси джоукърс, Фантазиаланд дикси бенд и др. Репертоарът им включва стотици пиеси и песни в стил рагтайм, диксиленд и суинг. В програмата – джаз теми интерпретирани в характерния импровизационен стил на формата . Освен, че са прекрасни инструменталисти, повечето от тях обичат и да пеят, особено заедно с публиката.

 

Невилиян Гемижев - кларинет

 

Павлин Павлов - тромбон

 

Александър Куманов - банджо

 

Проф. Владимир Радулов - пиано

 

Димитър Узунов - туба

 

Стефан Кожухаров - барабани

 

Венцислав Благоев - корнет и лидер

 

Сцена 5  -  На завоя по пътя към върха

 

Концерт „Магдалена Петрович от България търси талант“

 

Времетраене – 3 сета по 45 мин. Между 17.30 - 20.00 

 

Магдалена Петрович е българска виолончелистка родена в Сърбия. Участва в различни музикални фестивали - "Rutesheim Cello Academy" през 2016 г. работейки с Якоб Спан, Вен Син Янг и джаз виолончелистът Стефан Браун както и във фестивала "Пабло Касалс" – Франция в класа на Никлас Шмид.

 

Нейното музикално образование започва в НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон - “Guildhall school of Music and Drama" в класа на професор Стефан Попов. Учи една година в Кралската консерватория в Хага - Холандия с Лариса Хроневелд . През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров”  в класа на професор Анатоли Кръстев.

 

Посещава майсторски класове в Европа на водещи в областта , като Франц Бартоломей (Виенска филхармония), Венцеслав Николов, Владимир Перлин, Harro Ruisenaars, Марио Брунело, Диляна Момчилова. Магдалена също работи и с Мишел Щраус (Парижка консерватория), Андрю Шулман, Александър Сомов и Ринат Ибрагимов.

 

Сцена 6 .  На върха

 

Мартин Денев DJ set

 

Начало - 19.30

 

Мартин Денев е пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Завършил е музикално училище в Пловдив с пиано, след това консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Междувременно следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. Дотук Мартин е издал 14 албума на лейбъли в Англия, Германия, Индонезия, Австралия, Китай и Америка, като много от композициите се изкачват до челни позиции в най-реномираните световни класации за съвременна електронна музика. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

 

Концерт „Световното кино в музика“  

 

Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и плевенската филхармония представят

 

Начало – 21.00 . Край на програмата в  22.30 ч.

 

"Световното кино в музика" e докосване на душата. Това е един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов. Това е концерт, който разпръсква мрака в душите, свити от действителността. "Светът на киното в музика" ни пренася в света на "Имало едно време в Америка", "Кръстникът", "Убий Бил", "Кабаре", "Флашданс", "Хубава жена", филмите на Чарли Чаплин и много други. Връща ни в онова време на радост и безгрижие, на светлина и спокойствие. Кара ни да забравим трудностите и отваря пред нас широко вратата на щастието. Прекрасни изпълнители и музиканти пресътворяват прекрасна музика, създадена от велики композитори. Времето е подходящо за досег с красивото. Точно в днешното време, трябва да се преоткрие светът на музиката. Защото тя вече не е просто изкуство и удоволствие. Тя вече е лечител на изстрадалите от действителността хора. Тя изцелява, чрез най-силното си оръжие красотата. Тя носи онази ефирна лекота, която кара хората да се вгледат в себе си и да открият тайните, скътани дълбоко в душите им. Времето отделено за "Световното кино в музика" е пълноценно и всепоглъщащо. Това е възможност да започнеш да чувстваш и да усещаш. Да отвориш сетивата си, за онзи магически невероятен свят, който ни обгражда, но ние потънали в делника сякаш не забелязваме.

 

На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров са и едни от най-добрите джазови музиканти в България - Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов. Мултимедията, която допълва атмосферата на всяко представление е специално дело на Васил Каркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.   

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…