Първото издание на проект „ЖЕНИале“ ще се проведе от 15 септември до 11 ноември в галерия „Ромфея“. Добре познатите и обичани Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи ще представят три отделни артистични акции. Авторките, които са част от култовата група „Жените на Ръб-а“ (създадена от Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова), ще работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

 

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата на първото издание е „АПОТЕМА“.Чрез това понятие от геометрията, с което се бележи разстояние, художничките изследват идеята за дистанцията и отстоянието на обекти, състояния и действия от техния източник и как това ги определя или променя, погледнато през призмата на визуалното изкуство и музиката. Чрез използването на различни медии, нещо изключително характерно в работата на авторките през годините – видео, обект, пърформанс, звук и светлина, се формира нова действителност, която чертае пред зрителя различни времеви и пространствени граници.

 

Първото събитие по проекта носи заглавието „Обърнати мостове“. Представлява изложба-арт инсталация на Венета Маринова и Деляна Георгиева. Откриването е на 15 септември от 18.00 часа в галерия „Ромфея“, като в рамките на изложбата ще се проведе и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

 

„Изложбата- арт инсталация визира мостовете като разстоянието, което трябва да се премине, като обект, който свързва или разделя. Мостовете са връзка с това, към което вървим. Водещи напред или обърнати назад. Могат да бъдат веществени или илюзорни. Мостове, прехвърлени през разстоянията или през времето. Визуализирайки история в пространството, арт инсталацията изгражда мост, който прокарва паралел между минало, настояще и бъдеще и дава възможност за личностни интерпретации и асоциации. Опоетизираните обекти рефлектират един върху друг и добавят допълнително звучене на връзката между тях. Методът на съпоставяне изгражда динамиката на техните отношения. Символиката на цветовете и тяхната полярност – Черно (край, песимизъм) и Розово ( романтика на оптимизма) се мултиплицират в материалните обекти и отвеждат към легендата за приказната птица Феникс и преминаването през РАЗРУШЕНИЕ – погребалната клада, която сам изгражда и запалва.Огънят поглъща птицата и тя изгаря в него. ТВОРЕНИЕ – нов Феникс се ражда от кладата. След смъртта си той отново се издига славно от пепелта, за да продължи пътя си към безсмъртието и възкресението. НОВО НАЧАЛО – възражда се, за да затвори кръга на изгаряне – прераждане. Така остава завинаги безсмъртен“, разказват детайли от концепцията си авторките Венета Маринова и Деляна Георгиева.

 

С код „Черен“ и код „Розов“, двете художнички предлагат свой прочит на пространството, прокарвайки мост между двата полюса. Общият дух в арт инсталацията се допълва от синтеза на опоетизиране и визуализация, като в кратко стихотворение в стил „Тан-ренга“ – вид кратко стихотворение, написано от двама автори.

 

Краят е само едно ново начало.

Началото е само един нов край.

Pink is not dead / Розовото не е мъртво.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…