Символичната акция е част от Седмица на съвременното изкуство, която стартира на 9 септември в галерия "Капана"

Пловдивската публика ще види работа, представена на Венецианското биенале от украинската художничка Жанна Кадирова

Теодор Караколев

Съвременният артист Димитър Келбечев сложи символични - и реални - кавички върху надписа на Альоша на Съветската армия "освободителка". С тази акция той участва в Седмица на съвременното изкуство, която тази година се провежда под заглавието "След войната".

Надписът на спорния паметник на върха на Бунарджика е с текст "Слава на непобедимата Съветска армия освободителка". Той се свързва с финалната фаза на Втората световна война, когато България, макар и вече обяви война на Германия и започва обезоръжаване на немските части, е нападната в гръб от Съветския съюз, след като Москва обяви война на България, с която дотогава поддържа мирни дипломатически отношения. Последвалата съветска пропаганда армията представлява като освободителка.

Ироничните кавички са документирани във видеото, което ще бъде показано на Седмица на съвременното изкуство. Ежегодният форум ще бъде открит утре, на 9 септември, от 18:00 часа в Галерия "Капана" в бившия ДетМаг на Малката Главна.

В галерийното пространство се събират артисти от различни държави, работещи върху темата за войната.

Подробности вижте в Под тепето .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…