Българско-турският литературен* клуб кани пловдивчани да отпразнуват петата годишнина на двуезичното списание на Пловдив Nöbettepe/ Небет тепе в Културен център на Радио Пловдив на 15 ноември 2023 г. (сряда) от 18:00 часа. На събитието ще бъде представен и специалния 21 брой.

Ново двуезично списание за култура тръгва от Пловдив

Мотото на годишнината е "Постоянство в името на двуезичната литература и красотата!", а празникът обещава да докосне публиката до магия на словото. В програмата са включени и приятелски концерт с  участието на: Алпер Юнлютюрк – баритон и Батухан Лушоглу – пиано.

Гостите на събитието ще имат възможността да видят документалния филм „Зеугма“, заснет от Българско-турски литературен клуб два месеца преди земетресението в Антакия (Турция).

Антакия, също като Пловдив е древен римски град, с антични мозайки, разкрити и експонирани като тези в Епископската базилика на Филипопол; град в който от векове съжителстват в хармония различни етноси и религии. През този регион минава и Пътя на коприната, който пресича и Пловдив. Както в Пловдив, така и в Антакия съществуват реално действащи храмове на различни религии.

**

Българско-турският литературен клуб е създаден преди десет години. В него членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, БАН, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града и областа и  в благотворителни събития.

Българско-турски литературен клуб подготвя и издава  списание „Небет тепе” – двуезично издание, в което студенти и утвърдени турски и български поети и писатели  публикуват своите творби. Списанието се издава четири пъти годишно, в момента се разпространява  21-ви брой. Селекцията се извършва от редакционна колегия – проф. Евдокия Борисова, проф. Хюсеин Мевсим,  доц. Елена Гетова, проф. Йорданка Бибина, д-р Харун Бекир,  д-р Азис Шакир, проф. Хасине Шен, д-р Антон Баев  и др. Главен редактор на списание

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…