Държавен куклен театър Пловдив, Читалище „Шалом Алейхем-1945”, СНЦ „Международен куклено - театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ и Сдружение „Непознатите-Пловдив“ получиха награди и отличия „ПроКултура‘2023-2024“от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт. 

Церемонията по награждаване се състоя в рамките на X-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура”, която се проведе в Бургас. Основна цел на Националната конференция е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България. 

Форумът и церемонията по награждаване се организират по повод Международния ден на младежта и са под патронажа на Министерство на културата. Във всяка от категориите бяха връчени по една Награда и Дипломи за отличие. 

В категория „Държавен културен институт“ Наградата бе връчена на Държавен куклен театър - Пловдив за постоянно развитие на дейности и инициативи, разширяващи достъпа на младите хора до култура, освен чрез насочени към млада публика представления, и чрез фестивали, пленери, изложби, въвеждане на нови жанрове и предоставяне на сцена на творци със специални потребности. В същата категория Диплома за отличие получи Драматично-куклен театър – Силистра.

Наградата в категория „Читалища“ получи НЧ „Просвета 1870“ – Свиленград. Читалище „Шалом Алейхем-1945г. получи Диплома за отличие от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. 

В категория „Културна организация“, Наградата „ПроКултура‘2023-2024“ бе присъдена на Фондация „Енчо Керязов“ за създаването, поддържането и разширяването на приобщаваща и подкрепяща среда за развитие и изява на талантливи млади хора чрез материални стимули, участие в един от най-мащабните спектакли „Нощ на звездите“ и менторство от изтъкнати професионалисти и творци. Диплом за отличие получиха СНЦ „Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ Пловдив  и Сдружение „Непознатите-Пловдив“.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…