Капана.БГ

Капана.БГ

„Pontubis Artis – Мостове на изкуството“ е проект, който се реализира по идея и концепция на доц. д-р Евгений Шевкенов и се базира на идеята за обединяващата роля и сила на изкуството да изгражда мостове между различните култури.

 

В рамките на проекта се провежда майсторски клас по цигулка, виола, камерна музика на проф. Мануела Матис от Консерваторията във Верона, Италия.

 

Концертното откриване бе на 11 април от 18:30 ч. в залата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с участието на Мануела Матис – виола; Феруджо Назарено – пиано; Евгений Шевкенов – цигулка. В програмата ще чуем произведения на Скарлати, Моцарт, Бетовен, Шуман.

 

Заключителният концерт е на 15 април от 18:30 ч., отново в концертната зала на АМТИИ, с встъпителното есе „Бетовен И Шуберт границата на класицизма и романтизма“ на доц. д-р Евгений Шевкенов и клавирен рецитал на Алесандро Марано – пиано. В програмата са включени: Лудвиг ван Бетовен, Франц Шуберт.

 

Входът е свободен!

 

„Pontubis Artis – Мостове на изкуството“ се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар за 2024 година и с подкрепата на Италианския културен институт в България, програма ERASMUS +.

"21 метафорични портрета" представят Янко Ненов и неговата дъщеря Дора Ненова в галерия "Мария Луиза". Колаборацията между двама творци е във всяка една творба. Релефите са създадени от популярния художник Янко Ненов, а живописта върху тях е дело на Дора. 

Идеята за изложбата е вдъхновена от книгата на Елиас Канети "Подслушвачът: 50 характера". 

Метафоричните портрети разкриват тайните на човешкия характер, който всеки от нас развива и адаптира спрямо заобикалящия ни свят. Творбите показват различни състояния на персонажите, настроението е мажорно. Всеки от героите би могъл да бъде нашето отражение в очите на другите. Понякога ни се иска да изпуснем парата, да замълчим, да помечтаем, да бъдем в центъра на вниманието - всеки със своята страст, суета и индивидуалност. Живописните портрети на Янко и Дора Ненови ни отвеждат в една метафорична реалност, далечна от битието ни и същевременно така близка до въображението ни.

Експозицията ще гостува на галерия "Мария Луиза " 20 дни, а откриването е на 12 април (петък) от 18 ч.

Предстои представянето на книгата "От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989)" от д-р Стефан Иванов. Събитието ще се състои на 23.04.2024 г. , вторник, от 18,30 ч. в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей - Пловдив, пл. "Съединение" №1. Книгата ще бъде представена от историка Рада Банялиева. Вход - свободен.

Безпрецедентното изследване на д-р Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“ разобличава мита, че „през комунизма нямаше тежки престъпления и се живееше по-спокойно“.

Основна цел на книгата е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.

Стефан Иванов е роден през 1975 г. в София.  Доктор по история, магистър по богословие и маркетинг. Автор е на книгите - "България и Германия 1914-1915 г." (историческа монография) и "Три цвята: синьо, синьо, синьо" (обществени коментари и анализи), "Песента на Славея" ( роман ). Заместник-директор е на 149 Средно Училище "Иван Хаджийски" в София, преподава История и цивилизации, както и Религия (Православно християнство). Работи активно по европейски проекти по образователната програма "Erasmus +". Три мандата е общински съветник в Столичен общински съвет (2003-2015 г).

 Книгата можете да откриете в книжарниците, а така също и на адрес:

https://www.ciela.com/ot-krazhbi-do-ubijstva-kriminalnite-prest-plenija-v-b-lgarija-1944-1989-g.html

 

Остават 5 дни до крайния срок 15 април, в който могат да се подават  предложения за удостояване с Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната 2023 година.

 

Внасянето на предложения става по 3 начина.

 

Можете да използвате платформата за директно попълване на формуляр в сайта на Награда „Пловдив“ на адрес https://nagradaplovdiv.bg/ в рубриката „Подай предложение за награждаване“. Можете да изтеглите формуляр от сайта на община Пловдив – www.plovdiv.bg на началната страница, в долната част в банер – лентата с надпис „Награда Пловдив“, както и от раздел „Култура“ в менюто- Награда „Пловдив“, да го попълните и изпратите на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Може да изтеглите формуляра, да го попълните и да го внесете на хартия в деловодството на община Пловдив (пл. „Ст. Стамболов“ №1) с кореспондент Отдел „Култура, археология и културно наследство“ до 15 април, 17.00 часа.

 

В случай, че има приложения към формуляра, напр. книги, чертежи и др., които не могат да бъдат изпратени на електронна поща, те трябва да бъдат внесени в деловодството на Община Пловдив (пл.„Ст. Стамболов“№1) с кореспондент Отдел „Култура, археология и културно наследство“ в посочения срок.

 

 

В предложението трябва да бъде посочена и категорията.

 

Съгласно Статута, Награда „Пловдив“ се присъжда по една в 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства и фотография; Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства.

 

Предложенията за присъждане на Награда „Пловдив“ се внасят от името на културни институти, образователни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица. Специалната Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос съгласно Статута се определя от Кмета на Община Пловдив.

 

Plovdiv Vibes резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април. Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства.

 

Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия фотограф Ивайло Станджиков, който ще представи различни тълкувания на темата в изложба, представена в Plovdiv Stage Park и изложбата “Градът - преди и сега”, която се осъществява съвместно с “Акция Фото ПловдивЪ”, в лицето на Пламен Кочев и младите фотографи Християн Агушев и Христиан Илиев. В изложбата “Градът - преди и сега”, авторите представят трансформацията на Пловдив през годините, като показват контрастът между стари фотографии и съвременни такива направени от едни и същи локации. Изложбата ще бъде представена в Парк Елит(2019) в Тракия на 22 април (вторник).

 

Очаквано събитие, заемащо важно място в тазгодишната програма е творческият базар Vibes Market представящ над 20 локални и гостуващи автори на ръчното творчество. Творческият “handmade” базар ще се проведе в продължение на двата уикенда в края на април на алеята за
базари в подножието на Младежки хълм. Събитието има създадени традиции и ще представи голямо разнообразие от ръчно изработени произведения. Паралелно Vibes Market ще протичат и интересните образователни и творчески работилници “Деца творят на хълма”, които дават на децата различни умения и ги учат на работа с традиционни техники и интригуващи материали.

 

На 21 април (неделя) почитателите на ръчното творчество ще могат да се запознаят и с дейности и изработки, дело на различни социални предприятия, които ще бъдат представени под формата на изложение и базар в подножието на Хълм Бунарджика. Събитието се осъществява в партньорство с МТСП/ Фокус-точка Пловдив и ще бъде съпътствано с консултации на детски психолози, логопеди и
интересни ателиета по арт-терапия и здравословни кулинарни работилници.

 

Сценичната програма на фестивала е бъде домакинствана от Plovdiv STAGE PARK - Младежки хълм и представя изпълнителите от група Funkilicious, Група ТАРАЛЕЩА, диджеите Pacho, Ill-Q, Max BG, Vasil Ivanov. Във втория уикенд на фестивала гостува един от пионерите в електронната музика DJ GAGALOVE, а черешката на фестивала е в неделя на 28 април с нежната диско дива COOL BLUE. Меломаните ще могат да погъделичкат егото си и ще покажат своите познания с Музикално Бинго, представено на сцената в Plovdiv Stage Park от небезизвестния Стефан Лозанов. Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на изпълненията на ученици от НГСЕИ (Сценични кадри), които ще представят танцово-театралния спектакъл “Емоции” и театрално-куклени етюди в двата уикенда на 10-дневния фестивал. Участие в програмата ще вземат и артистите от Пловдивски културен институт с танцов спектакъл.

 

В следобедните часове на 25 април, заедно с партньорите от Българско сдружение за защита на птиците фестивалът ще покаже своята екологична отговорност чрез “работилница за гнездилки”, която ще се проведе в парк Лаута. Заедно ще изработим къщички за бухал и синигер, като
трансформираме комфортната им зона. На 26 април пък ще бъде трансформирано пространството около Братска могила. Събитието ще започне с Мини Тур, воден от лицензиран екскурзовод,
който показва трансформацията на района и ще включи беседа за историческата и архитектурната стойност на паметника. Пространството в близост ще бъде оформено като поп-ъп зона за дискусии и настолни игри.

 

Фестивалът гостува и в парк Рибница с клоунада и пантомима в следобеда на 21 април, а с почитателите на спорта, ще се раздвижим на скамейките на Гребна база, когато “Ще ядем стълби за закуска” със световната инициатива, координирана от БГ Бъди активен- Ден без асансьори (24 април). За финал на фестивала ще представим годишния концерт на танцова школа Терпсихора, който ще представи всичките си школи и възпитаници.

 

За поредна година Plovdiv Vibes се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, като част от Културния календар на градa, а организаторите от сдружение Творчески комплекс Инкубатор приветстват всички зажаднели за култура и изкуство на открито да се присъединят в различните
събития, обхващащи любимите градски зони. Както обикновено, събитията са с ВХОД СВОБОДЕН и обещават много красиви мигове.

 

Повече от 100 картини и пластики изпълниха най-голямото пространство на Градската художествена галерия - Зала “2019” на ул. “Гладстон” №32.

Всяка година в колективната пролетна изложба “Цветове” участват автори от различни поколения, които работят в сферата на живописта, графиката, скулптурата, рисунката, дигиталния печат и N-формите.

“Ако всеки посетил изложбата открие своята творба, значи като артисти сме си свърили работата” - каза в словото си при откриването Лидия Симеонова - председател на пловдивското дружество. Тя се спря на въздействието, което цветовете оказват върху човека и дори помечта следващата година всеки да дойде с най-пъстрата си и ярка дреха, за да се усети пролетното настроение в залата.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

“Цветове” може да бъде разгледана до 12 май. Входът е свободен.

Организация на евреите „Шалом“ – Пловдив кани пловдивчани на представяне на книгата „Сефарадските ни корени“ на Юлияна Фархи, изследовател на сефарадските бит и култура.

 

Събитието ще се проведе на 19 април 2024г., петък, от 19.00ч. в сградата на организацията на ул. „Христо Г. Данов“ № 20.

 

Желаещите да присъстват трябва да заявят участието си в срещата на тел: 0877492680 – Кристиян Ангелов до 17.00 ч. на 16 април.

 

Завишените мерки за сигурност изискват гостите да пристигнат поне половин час по-рано!

 

Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на евреите, които след като са прогонени от Испания в края 15-и век и минават през Западна Европа, се заселват на Балканите. Те използват език (ладино), който включва думи на иврит в съчетание с преобладаващо испанска лексика. Ешкенази са евреите, дошли на Балканите от страните в Централна и Източна Европа през 19-и и 20-и век, чийто език (идиш) е силно повлиян от немския. В голямото си мнозинство българските евреи са сефарадски евреи.

Страница 1 от 2257

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…