Print this page

„ Думичката е единение. Обединение на усилията на всички, за да могат мечтите ни да се сбъднат. Единението ще бъде спасението за всички”, подчерта навръх 140-годишниата на Драматичен театър-. Пловдив директорът на културната институция Кръстю Кръстев. Именно благодарение на обединените усилия на много хора Драмата ще се впусне в година с много сценични и извънсценични инициативи. Може би най-знаковата от тях е създаването на музей на културната институция, който ще се помещава на третия етаж в основната сграда.

Освен това ще бъде създаден летопис от създаването на театъра. През януари от печат ще излезе сборник с материали от рождението на трупата, написани на ръка от актьора Георги Мятев преди 140 години. „ Това е жив, поетичен ярък начин да се представи историята на ентусиазма, пионерството и дори лудостта на тези хора, които три години след Освобождението създават едно нещо, което днес честваме”, заяви театроведът Катя Георгиева.

Именно тя е човекът, който се зае със събирането на архива и историята на трупата. Георгиева подчерта, че големи усилия са концентрирани в създаването на музей на театъра. Той ще показва на посетителите историята, актьорския състав през годините и тайните на раждането на един спектакъл. Чрез модерните технологии ще бъде даден достъп до изключителния архив на 140-годишната институция.
„ Ще изградим пространство, което да е изцяло посветено на духа и историята на театъра”, добави театроведът.

Идеята за музей на театъра се реализира с помощта на оглавяваната от Любозар Фратев фондация „Балкански културен форум“ и дарение от 25 000 лв. „ В големи известни театри има подобни музей и експозиции. Може да служи за образователни цели. Над 200 души са дали дарения за осъществяване на идеята”, съобщи Фратев.

Дизайнерите от студио „Апартамент 101” Олимпия Желязкова и Георги Мухчиев работят по обединяването на информацията от историята на театъра. Със средствата на виртуалната реалност ще възстановят първата зала , за която има много информация. С VR очила ще може да бъде видяно първото в България професионално театрално пространство. „ Искаме да отворим театъра към публиката и да покажем всеки етап от реализацията на един спектакъл. Как се случва той от първите скици и чертежи до сцената”, каза Олимпия Желязкова.

Ще има и физическата експозиция от живота на трупата през годините. Както и специално огледало, на което ще се маркират всички, които са част от днешния Пловдивски театър или творческият им път е минал от тук. Първи се подписа Кръстю Кръстев.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…