Капана.БГ

Капана.БГ

 

Този септември рок феновете от България и съседните страни отново ще препълнят Пловдив, защото предстоят три ексклузивни концерта за Балканите. В три поредни вечери древната сцена ще бъде разтърсена през септември от три от най-ярките имена в света на твърдата музика в момента.

 

 

На 20 септември ще гледаме Mono Inc -  те са немска готик група, която взима името си от Monomanie – популярна през 19-ти век диагноза за психическо разстройство, което в общи линии се изразява с „моментна лудост“ на иначе здрав разум. Чудесна препратка към лудото преживяване, което ни предстои в топлата пловдивска вечер!

 

 

Вечерта на 21 септември ще започне с изпълнение на българите от Me and My Devil – група, в която най-отпред стои родения в Пловдив Ангел Каспарянов, подкрепян от двамата музиканти от ODD CREW -  Васил Първановски (китари), Мартин Стоянов (бас), както и Деян Драгиев – Даката (барабани). След тях ще слушаме чудесната френска арт-рок група Klone. Хедлайнерите са звездите на прогресив рока Pain of Salvation. Те са широко известни с невeроятното си инструментално майсторство, много музикални влияния и препратки, и мрачен поетичен подход! От първия си албум през 1997 г. досега, Pain of Salvation имат репутация на непредсказуеми артисти, постоянно експериментиращи с музикалните стилове. Разбира се и в Пловдив те ще бъдат предвождани от Daniel Gildenlöw – легендарен вокалист, текстописец и китарист на групата.

 

 

На 22 септември е денят на феновете на метъла от Норвегия, защото на вековната сцена на Античен Театър, Пловдив излиза певецът и китарист на Emperor – Ihsahn! Този уникален артист ще посети България за първи път със соловата си група и трябва да признаем, че нетърпението за тази среща с него е голямо, тъй като е сигурно, че ще станем свидетели на един от най-добрите концерти от последните години - концерт извън тривиалното, с нестандартно звучене и неповторима атмосфера в магичната обстановка на многовековния Античен Театър, Пловдив. В наши дни, мултиинструменталистът, композитор и продуцент Ihsahn съсредоточава енергията си за да твори и да се изявява като солов изпълнител. На 16 февруари тази година той издаде новият си концептуален албум, озаглавен Ihsahn (Candlelight Records, 2024), в който сам изпълнява всички вокали, китари, бас и кийборди. Концертът е част от музикален форум Music Of The Ages.

 

 

На разположение на феновете ще са както единични билети за всеки концерт, така и възможност за закупуване на един общ, тридневен билет.

 

Концертите са част от културния календар на община Пловдив.

 

Билетите са вече в продажба в системата на Eventim.

 

Можете да купите билет за всеки един концерт, или общ за трите вечери:
https://www.eventim.bg/bg/artist/mono-inc--pain-of-salvation--ihsahn-543/profile.html

 

 

17-ти април е обявен за Световният ден на хайку поезията. На този ден традиционно се обявяват резулататите от Международния хайку конкурс в памет на Мая Любенова ( 1956-2016). Приживе родената в Пловдив майсторка на хайку беше всепризнат поет и посланик на българското хайку по света.

 

В петото издание на конкурса участваха 600 автори от 39 страни: Австралия, Азербайджан, Бангладеж, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Венецуела, Гана, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Ирландия, Италия, Канада, Малайзия, Мексико, Нигерия, Нидерландия, Нова Зеландия, Пакистан, Португалия, Полша, Република Южна Африка, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Тайланд, Турция, Унгария, Филипини, Франция, Хърватия, Черна гора, Швейцария, Шри Ланка и Япония.


 

Наградени хайку в българската секция с членове на журито - Антоанета НиколоваГергана Янинска и Владислав Христов:

 

Първо място

 

пролетна река
старият тъжен спомен
днес ме разсмива

 

д-р Мая Кисьова

 

Второ място

 

след дъжда
птицата мъти небето
на земята

 

Заря Божкова

 

Трето място

 

зимно утро
в дъха ми –
ангели

 

Явор Цанев
Всички отличени стихотворения можете да видите на адрес:https://mayalyubenovahaikucontest.wordpress.com/2024/04/16/maya-lyubenova-international-haiku-contest-2024-awards/

 

 

16-ото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival (доскоро ONE DANCE WEEK) се открива на 10 май в Дом на културата “Борис Христов”. Фестивалът ще се проведе в рамките на 4 танцови уикенда, по време на които ще видим 12 зашеметяващи продукции от цяла Европа - Франция, Испания, Португалия, Финландия, България, Гърция и др.

 

Традиционно, гражданите на Пловдив ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 50% от оригиналната цена на билетите. Тази година, отстъпката ще е достъпна само на 27 и 28 април, на касата на Изипей на ул. Княз Александър 1, №36. Работното време на касата е от 9:00 до 20:00 в събота (27 април), и от 10:00 до 17:00 за неделя (28 април).

 

Пълната програма на One Dance Festival 2024 вижте тук.

 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

 

Билетите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

 

Изложбата „Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“ ще се открие на 18 април 2024 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

 

В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на традиционната българска шевица с йероглифи, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благоденствие, щастие, семейство и други. 

 

Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство. 

 

Самата авторка на миниатюрите Людмила Александрова споделя, че за нея богатството на българската шевица в исторически план може да се сравни единствено с историята на китайския порцелан и коприна. 

 

Събитието е посветено на  75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на  Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито  в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с музикални изпълнения на традиционни китайски инструменти.  

 

Изложбата може да бъде разгледана до 24 април 2024 г.  включително.

Вторник, 16 Април 2024 16:35

Нова изложба в галерия Лабиринт

Трета самостоятелна изложба на варненската художничка Светослава Георгиева в Пловдив.

 

„Аз съм Наблюдателя и ако мога да влияя на ситуацията, да я променя, то тогаване е ли всеки наблюдател и създател? Реалността съществува ли независимо от нашето наблюдение? Ако не, тогава кой или какво решава какво е реалността? Всеки е чувал популярната мисъл, че красотата е в окото на гледащия, тоест зрителя като Наблюдател също променя творбата, създава негова си, друга реалност. Това доста осмисля работата на артиста и от друга страна създаването на тази под-реалност отваря диалога. Ефектът на наблюдателя има дълбоки последици за нашето разбиране на реалността и повдига интересни философски въпроси.

 

Изложбата “Наблюдателят” е създадена специално за Галерия Лабиринт и за първи път се представя пред публика. Творбите са смесена техника – монотипия, cutouts, рисунка върху хартия, формат 50/70 см. Това е цикъл на наблюдението, наблюдавах цъфтежа, пролетния дъжд, краят на лятото, лицето в огледалото, което не познах, танцуващи жени и хора със страсти, апетити, маски, разкази, наблюдавах мислите си, слушах разказите и лъжите си.“ – споделя за най-новата си изложба художничката Светослава Георгиева.

 

Позната на мнозина от предишните си изложби и участия в галерия Лабиринт, Светослава няма да изневери на стила си и ще поведе зрителите в галерия Лабиринт на забавно пътуване в магичната реалност на абстракцията.

 

Светослава Георгиева завършва магистратура „Живопис“ в Glasgow School of Art, Шотландия, Великобритания и е бакалавър по специалността „Реставрация и консервация“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където понастоящем е докторант в катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“. Като визуален артист има пет самостоятелни и много участия в колективни изложби в Reid Gallery (Glasgow, Scotland), Royal Scottish Academy of Art and Architecture (Edinburgh, UK), Campagna dei Cadduti (Trento, Italy). Първата и самостоятелна изява е в Галерия „Лабиринт“ (Пловдив) през 2018, следват изложби в държавни и частни галерии във Варна, Велико Търново,Разград, Стара Загора, Оряхово, Габрово, Добрич и др.

 

Художничката живее и работи във Варна като е куратор на множество изложби и ръководи културни проекти и обучения в управляваната от нея фондация Under One Roof.

 

Светослава Георгиева работи в областта на експерименталната абстрактна живопис и пластика като използва смесени техники, съчетаващи акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с правени хартии, енкаустика, инкорпориране на метал, дърво и смола върху платна и камък. Творбите са резултат от творчески търсения и експерименти, задълбочени изследвания и игра с материали, форми и философски концепции.

 

Кой е Наблюдателят? Елате да открием на 17 април, сряда, от 18 до 20 ч. в галерия Лабиринт, ул Ангел Букорещлиев 1. Изложбата ще може да се види до края на месеца.

Във фестивала могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, като представят своите произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“. Участниците ще са разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще бъдат оценявани от специализирано жури в съответните области. Изпълненията в категориите „Музика“ и „Танци“ ще се състоят във фоайето на музея на 22.04.2023 г ,понеделник, между 10:30 и 16:00 часа.

 

Наградените творби на участващите в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат експонирани в сградата на музея по време на събитието, темата тази година е „Водата дава енергия“.

 

 

Крайният срок за попълване на формулярите и оставяне на рисунки в музея е до 19.04.2023 г., като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са надписани с име, години на участника и телефонен номер.

 

ЛИНК към ФОРМУЛЯРА: https://forms.gle/yXM9K8GyWA1wzBB58

 

* При попълване на формуляра има задължителни полета, които ако не ви касаят може да напишете примерно „не“.

 

E-mail за информация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Програма на фестивала:

 

Ден 1: 20 април (събота) 2024 г.

 

Часове: от 13:00 до 15:00 часа

 

Тема: Къщички за птици и хранилки.

 

Къщичките за птици и хранилките представляват не само практично, но и естетично приложение в градината или на терасата. Те са предназначени за подпомагане на дивите птици, като им предоставят убежище, място за гнездене и храна, особено в зимния период, когато ресурсите могат да бъдат ограничени. В същото време, къщичките за птици и хранилките могат да бъдат използвани като декоративен елемент, който придава уют и красота на външното пространство.

 

В проекта могат да участват както ученици ( IV- XII клас), така и възрастни.

 

 

В края на проекта всеки един участник ще получи стикери.

 

Ден 2: 21 април (неделя) 2024 г.

 

Часове: от 10:00 часа – от 3 до 7 години

 

12:00 часа – от 8 до 12 години

 

Тема: Приключение в света на модата.

 

Пригответе се за невероятно приключение в света на модата! В музея ще се проведе модно ревю, но този път няма да носим обикновени тоалети. Вместо това, ще заблестим с тоалети, изработени от рециклирани материали – хартия, кашони, найлонови торбички и др.

 

Мили родители, зарадвайте детето си с необикновен костюм, а ние ще зарадваме всички участници с много изненади и един прекрасен ден на забавления!

 

Може да се включите в следните възрастови групи:

 

– от 3 до 7г.

 

– от 8 до 12г.

 

Нека заедно покажем на децата загриженост и любов към нашият единствен дом – Земята!

 

Часове: от 15:00 -16:30часа

 

Тема: Образователна работилница “Създай своя малка Екоситема”!

 

Организирани са ученици от 10 клас (16-17г.), които ще участват в събитието. Мероприятието ще се проведе на 21 април.  Дейността е насочена към създаване на екосистема, която децата да отнесат вкъщи. Материалите, които са необходими са стъклени сфери или големи декоративни буркани, в които децата без проблем да могат систематизирано да поставят почва, сукулентно растение /от растенията може да има разнообразие, за да се получат различни декорации/,ситни бели камъчета, малки и средни тъмни камъчета, мъх за допълнителна декорация.

 

Награди: изработените екосистеми.

 

Ден 3: 22 април (понеделник) 2024 г.

 

Час: от 10 часа

 

Подходяща възраст: от 3 до 7годишни

 

Тема: Образователна игра „Търсене на съкровища“.

 

Отвориш ли вратата мечката ще ти помаха, продължиш ли малко по напред, посреща те крилата феичка позната. Пеперудка се нарича и децата тя обича. Малко по-нататък те посреща, свиреп, крокодил от реката Нил, но не бой се ти, защото има кой да те спаси. На помощ идва в този час, царят обичан от всички, лъв се той нарича и към теб се е затичал. Разходката ни, като от книга, ако искаш да продължи, в нашето приключение се ти включи.

 

Час: от 10 до 12 часа

 

Тема: Рециклиране и опазване на околната среда.

 

Беседа, съдържаща ползите от рециклирането, материалите, които могат да бъдат рециклирани и местата, подходящи за това;

 

Викторина за проверка на усвоените знания;

 

Игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци (разпределяне на различни материали в предназначените за това места – изображения на различни отпадъци, които трябва да бъдат поставени в правилния контейнер – ще предоставим кутия, със залепени на капака различни цветове контейнери и купичка с картинки на различни предмети; в зависимост от отпадъка, който бъде изтеглен от купичката, се поставя в предназначения за това контейнер.

 

Час: от 11 до 17 часа

 

Изложба „Оживялата изложба“ на Зелени балкани в зала „Ботаника“. Специалист от организацията ще ви запознае с интересни видове птици. С тази изложба отбелязваме 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас!

 

Часове: от 10:30 до 16:30 часа

 

Музикално-танцова програма на деца от пловдивски детски градини, училища и читалища. Ще се състои във фоайето на музея.

 

Час: от 15:00 часа

 

Деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ ще представят дигиталната изложба на експозицията на бозайниците и птиците чрез изработени от тях QR кодове и ще бъдат екскурзоводи в тези зали.

 

Час: от 16 часа

 

Ученици от седми клас на СУ„ Любен Каравелов“ ще представят интердисциплинарен урок на тема „Билките в България“, заедно с изработени от тях хербарий и интерактивна карта в продължението Google earth в зала „Планетариум“.

CHAPLIN Pianissimo е любопитен и красив разказ за живота на Чарли Чаплин, представен чрез филмовата му музика. Съчетава концерт с два рояла, мултимедия и специални декори и е с участието на Юджийн Чаплин. Събитието е на английски език със субтитри на български.

 

В Пловдив „Чаплин пианисимо“ гостува на 12 юни 2024г. на древната сцена на Античния театър, началото е в 21.00 часа. Публиката ще го види в София на 10 юни в зала „България“ и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

 

Легендарните филми на Чарли Чаплин „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на рампата“, „Циркът“, превърнали се в епоха в киното, не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е композирана от самия Чаплин! За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той дори получава наградата „Оскар“.

 

За да отдадат почит на големия кино творец, Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе създават концерт с най-известните филмови композиции на Чаплин под формата на сюити за два рояла. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти. Когато свирят, публиката има усещането, че слуша цял оркестър.

 

„Чаплин пианисимо“ е със специалното участие на Юджийн Чаплин, син на Чарли Чаплин и внук на американския драматург Юджийн О’Нийл. От сцената той въвежда зрителите в историята на музикалните композиции, разказва лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на баща си, и откроява значението на музиката в неговите филми. За да се потопим в тяхната атмосфера, под звуците на двата рояла се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на 20. век.

 

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото дете на Чарли Чаплин (1889–1977) и Уна О’Нийл (1925–1991). Кръстен е на своя дядо, драматурга Юджийн О’Нийл. По съвет на Чарли Чаплин Юджийн се записва да учи в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. След като я завършва на 18-годишна възраст, той работи като сценичен мениджър в Grand Théâtre в Женева. След това става тонинженер в известното Mountain Studios в Монтрьо с групи като „Ролинг Стоунс“ и „Куин“, с Дейвид Боуи и много други. Следват ангажименти и към престижния международен джаз фестивал в Монтрьо. Стартира собствена продуцентска компания WJC заедно с Кас Уорнър и Жерман Джаксън. Бил е артистичен директор на цирк „Нок“, а днес отговаря за „Светът на Чаплин“, музей, създаден през 2016 г. в някогашното семейно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария.

 

Жан-Паскал Бентюс (р. 1966) започва музикалната си кариера в Консерваторията в Ница, където изучава композиция, контрабас и пиано. Няколко години по-късно той се присъединява към Националната висша музикална консерватория в Лион и Парижката висша музикална консерватория. През 1983 г. става част от оркестъра на Лионската опера. През 1996 г. знаменитият диригент Кент Нагано, по това време музикален директор на Лионската опера, разпознава таланта му като композитор и му поръчва да напише симфонична творба.

 

Оттогава Жан-Паскал Бентюс придобива световна слава, като пише и оркестрира музика за кино. Леонардо ди Каприо му поръчва да напише оригиналната музика за документалния филм за околната среда „Единайсетият час“. Бентюс е оркестрант на редица награждавани филми, сред които „Формата на водата“, „Суфражетка“, „Речта на краля“, „Хари Потър и даровете на смъртта“, „Момичето от Дания“ и много други. През 2003 г. проект с негова музика получава наградата „Грами“. Жан-Паскал Бентюс продължава да работи за водещи театри и оркестри по света.

 

Силвен Моризе (р. 1982 г.) започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика заедно с Жан-Паскал Бентюс. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти. Страстта му към филмовата музика естествено го подтиква да се присъедини към Жан-Паскал Бентюс, за да изпълняват композициите на Чарли Чаплин на два рояла.

 

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим и Грабо.

Страница 1 от 2259

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…