Print this page

Студентите на големия режисьор още звънят на съпругата му в търсене на Пътя

Големият Крикор Азарян се върна в любимото си място- театъра. Семейството , приятели, колеги и ученици успяха да визуализират сред себе си един от най-великите български театрални режисьори със спомена за него. Преди пет той се качи на горната сцена, а на 15 март щеше да навърши 80 години. Какъв по-хубав начин да отбележиш такъв юбилей ако не чрез книга пълна със спомени?

„Алхимия на играта” бе представена в рамките на Пловдив Чете в двора на Драматичния театър. Името й идва от първия разказ-спомен в нея, който принадлежи на проф. Красимир Спасов. Редакторът Венета Дойчева и Валя Раданска, съпруга на Коко и съставител на този сборник, застанаха пред пловдивската публика, за да разкажат повече за самия Азарян от написаното в книгата, защото както казаха самите те – удоволствието в една книга е да се прочете, а не да се разкаже. Споделиха за двете неща, с които Коко най-много се е гордеел в живота си – че е арменец и че е пловдивчанин. Роден под тепетата, творческият му път започва тук. Любовта му да чете съчетана със страстта и респекта към самите твърди корици ясно са се отразили на цялостното му творчество. Валя сподели колко често й звънят студенти на Крикор, колеги и все хора, които са го познавали с думите, че им липсва режисьорът, тъй като няма с кого другиго да споделят терзанията си и кръстопътите в професионалния си път. Да поемат ли тази роля, да примат ли да се преместят в друг театър, да направят ли това или онова – във всеки един такъв момент се сещаш първо за големия Коко. Неговите студенти са го приемали като баща и именно това води до идеята за продължение на книгата.

Крикор е бил практик. По време на преподаването си никога не е използвал готови лекции, а е говорел в зависимост от самата ситуация, но все пак неговите студенти имат записки. Втори том ще представлява точно съчетание от тези записки и лекции.

Освен всичко, Крикор Азарян е бил духовен учител на изключителен брой хора. Той остава жив измежду стените на всички театри, в които някога е стъпвал. Според Валя и Венета всяко представяне на книгата е съпътствано с духа му, тъй като вчера в театъра книгите просто падаха една след друга, а на предишните им участия даже и чашите са падали. Дали е вярно или не, знаем само, че Крикор Азарян ще остане завинаги жив и в театъра, и сред страниците на „Алхимия на играта”, и във всичко.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…