Print this page

Паулина Александрова

 

За седма поредна година творческият тандем Елена Драмова и Стоян Маринов представиха своя изложба в Етнографския музей. Този път темата беше „Видяно на сън”, защото, според самите автори, сънят е нещото, което излиза от рамките, мястото на свободата, пространството между реалното и нереалното. „И го виждаш и не го виждаш… и как да го изпишеш?” се запитва Стоян. Отговорът е намерен в орнаментиката, която майстор-тъкачът Елена е вплела в своите текстилни продукти, изцяло тъкани на стан. Тя е използвала традиционни български орнаменти, но композиционно разположени по съвсем различен начин. Посетителите бяха изключително впечатлени от нейните плъстени шалове, изпъстрени с пеперуди, цветя и дори амеби и чехълчета и така някои хора видяха в тях интерпретация на сътворението на света.

 

Стоян Маринов пък бе виновникът за красивите мънистени бижута и чанти, в които отново личеше световната орнаментика и високото майсторство. Неговата свобода на духа се отличаваше и с невероятните стихове, посветени на съня. Всеки от посетителите си ги четеше на глас, прехласваше се по таланта му и ги снимаше, за да запази спомена от видяното и почувстваното.

 

Двамата споделят, че са повлияни един от друг, въпреки че всеки сам изработва нещата си. Това личеше и в композицията на продуктите им. Във всяка витрина се наблюдаваше цветово съчетание на черги на Елена, бижута на Стоян и естественият им завършек – поезиятa.

След изложбата посетителите се насладиха на прекрасно вино и домашните сладки на Елена Драмова.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…