Днес е сякаш модерно идеята за обединена Европа да бъде непрекъснато атакувана и подлагана на съмнение, макар и рядко с основателни и валидни аргументи. Имената на ключовите ѝ вдъхновители, като Аденауер, Чърчил, Моне, Шуман или Спинели, на малцина говорят нещо. Свикнахме да приемаме за даденост мира и стабилността в Европа. А усилията и жертвите, за да разполагаме с това, днес са сякаш забравени.

Представяме ли си бъдеще, в което Европейският съюз се е разпаднал? В което някой като Найджъл Фараж е начело на Великобритания, или Льо Пен – на Франция. В което Гърция не обслужва дълга си, а еврозоната е рухнала?

Редувайки фикция с реална документалистика, този филм има за цел да ни стресне. Да ни накара да си задаваме въпроси и да търсим възможни отговори, най-важният от които е: „Какво можем да направим, за да спасим Европейския съюз от евентуален колапс?“ Филмът е създаден преди Брекзит, затова днес можем да го гледаме и през призмата на страховете, които започват да се сбъдват…

Фондация „Тоест“ ви кани на 23 май 2018 г. от 18:30 часа
в Центъра за събития „Лимакон“ в Пловдив (бул. „Марица“ 154 А), за да гледаме заедно едно интересно изследване
на кризата на европейската институционалност.

„ГОЛЯМАТА ЕВРОПЕЙСКА КАТАСТРОФА“
Трейлър: https://youtu.be/UG44mRsciVA

Филм на Аннализа Пирас
Продуцент: Бил Емът (бивш гл. редактор на The Economist)

Превод и субтитри на български: Ан Фам

Вход: Дарение
Събраните дарения, след покриване на наема на залата, ще бъдат преведени на авторите от The Wake Up Foundation, като част от условията им за предоставяне на права за превеждане и прожектиране на филма в България.

Поканете приятели и отбележете реално присъствието си, за да предвидим местата при нашите любезни домакини от Limacon Event Center.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…