Планирайте почивните дни от началото на седмицата

Предлагаме алтернатива за всички, които търсят оазисите в центъра на градския живот

Днешната виртуална разходка ще ни отведе до Града на липите – Стара Загора. И тъй като често пишем и ви разказваме за места, основно за планински и селски туризъм, този път предлагаме алтернатива за всички, които търсят оазисите в центъра на градския живот.

Стара Загора е на по-малко от един час път по магистралата от Пловдив, но предлага интересни възможности за отмора. Едно от тях е паркът, който по-често е наричан Аязмото, но официалното му наименование е „Митрополит Методий Кусев“. Разположен е на площ от 3500 дка в северна посока от града и разполага с уникални за България дървесни видове. Преданията го свързват с мястото, на което княз Борис I приема християнството. Създаден е на 28.02 1895 година от митрополит Методий Кусев под името „Св. княз Борис-Михаил“ („Аязмото“).  До началото на XIX век на това място се е простирала дъбова гора, но е била изсечена от турския аскер за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската Империя. Повечето жители тогава считат, че залесяването и уреждането на такова безполезно пространство е безумие и далеч по-важна е пашата за добитъка им. С доста убеждения и молби Методий Кусев успява да извърши делото на живота си.  В крайна сметка митрополитът успява да създаде невероятно красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на града, затова и по-късно той е прекръстен в негова чест.

Аязмото е прекрасно място за разходки и отдих и за един прекрасен следобед в компанията на семейство или приятели. Разхождайки се по алеите, посетителите могат да стигнат до параклиса „Св. Теодор Тирон“, да се отбият в Залата на смеха – зала с криви огледала или да минат през зоологическата градина (бел. на автора: В момента зоопаркът е затворен за ремонт до началото на 2021г. по Европейска програма). Паркът е дом на повече от 150 екзотични дървесни и храстови видове от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепския бор (Aleppo pine), лавровото дърво (Laurus nobilis), моливното дърво (Juniperus virgiliana), райската ябълка (Malus pumila), алепския дъб (Quercus infectoria), гинкото (Ginkgo biloba) и много други. Животинският свят също е изключително разнообразен и на много места по алеите може да попаднете на указателни табели с интересна и допълнителна информация за видовете. Тук е разположен и Летният театър на града, на чиято сцена са се изявявали изпълнители като Лили Иванова, Бони Ем, Емил Димитров, Юрая Хийп и др.

Съвсем близо до паркинга ще намерите и изградена въжена градина, в която малки и големи могат да използват уменията си за баланс и ловкост и да изразходват енергията си с малко физически усилия.

В един от другите паркове в града – Бедечка е разположена и следващата ни дестинация – изкуственото езеро Загорка. То се захранва от водите на намиращата се в непосредствена близост река Бедечка и е построено от Йордан Капсамунов – кмет на града в периода 1952 – 1962 г. Проектът му е бил доста мащабен, но в по-голямата си част остава неосъществен. По време на социализма на единия бряг бива издигнат и хотел-ресторант, в готовност да посреща многобройни туристи, но за съжаление комплексът е затворен впоследствие и оставен на произвола на съдбата.

Цялата виртуална разходка вижте в Lostinplovdiv.com.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…