Време е да извадим големите топли одеяла и кутиите с чай на кухненския плот. А с тях неизменно се събужда желанието ни и за нови четива, които да ни накарат цял ден да не станем от удобния диван и да не можем да отлепим поглед, докато не съзрем задната корица.

Лятото бяхме толкова улисани да изживяваме всеки миг навън сред природата и под слънчевите лъчи, че признаваме си, време за четене едва ли оставаше. Но с по-кратките дни и все повече време, прекарано у дома, решихме да съберем няколко любими нови книги, които да ви приковат вкъщи още този уикенд.

И за да не ви разтресем още от първия момент с мрачния свят на психо трилърите, предлагаме за начало нещо съвсем „безопасно“.

Магазинчето за антики и вълшебства е една съвсем уютна творба за живота в дневния коловоз и за първите стъпки към промяната.

Руби обича всички красиви стари вещи, преодолели изпитанията на времето и нашепващи отдавна забравени истории. Затова и не може да си представи живота си далеч от семейния антиквариат. Все по-рядко обаче има клиенти, които влизат, за да си купят някой ценен предмет. Освен това сърцето й вече не се задоволява само с романтичните истории от пожълтелите страници. Но какво да направи, когато се страхува да не опетни паметта на майка си, ако преобрази магазина? Как да постъпи, когато единственият мъж, за когото мечтае, е обвит в мистерия?

Това наистина е книжка, която буквално ще погълнете за един уикенд и ще ви зареди приятно за цялата седмица.

Следващото ни предложение е за всички, които тази година копнееха за пътешествие  до Прованса, но по най-различни причини не успяха да стигнат до мечтаната дестинация.

Добра година добива  известност  с едноименната екранизация на режисьора Ридли Скот с участието на носителя на „Оскар“ Ръсел Кроу. Тя ни пренася в изцяло преобърнатия живот на младия финансист Макс Скинър. Неочаквано той наследява имение с лозя в слънчевия Прованс и това е последният тласък към решението му да изостави Лондон и да се потопи в пъстрия свят на Франция.  Работата над къщата и лозята, както и слънцето и чистият въздух се отразяват благоприятно на  лондончанина. А разкошната кухня и отлежали вина, красивите залези и магичната атмосфера на вечерите под открито небе са като сбъдната мечта. Така с всеки изминал ден Макс се замисля какво всъщност желае от живота и колко малко е нужно, за да бъде човек истински щастлив.

И след приятните четива, които спокойно ни превеждат от лятото в ранната есен, попадаме сред новите издания и по мрачните и зловещи истории.

Томас Бернхард (1931-1989) е един от най-скандалните съвременни автори на Австрия. Международната литературна критика го нарича “екзистенциален клоун”, “зловещ пророк”, “иронично обсебен архангел”, “алпийски Бекет” и дори “пророк на безсмислието”.

„Мраз“ e романът, с който големият австрийски писател започва пътя си към висините на литературата. Определят го като метафора за духовната и душевна студенина, като човекознание в арктически условия. От първата до последната си страница той е суров, ръбат, депресиращ – и тъкмо затова е толкова убедителен в критиката си на една псевдоидилия. Мразът в него се умъртвява с мраз, мракът – с мрак, а ние ви съветваме да го четете с подходящата нагласа и в едно по-особено настроение.

Продължаваме с „тежката“ психологическа тема и трилърът Другата. Творбата е непредсказуема и стилна игра на котка и мишка – шокиращ разказ за изневяра и несигурност, който ще ви държи в напрежение чак до последния обрат и ще ви накара да се запитате дали наистина познавате половинката си.

И завършваме с една История с призраци, наподобяваща музикална партитура, която отвежда все по-дълбоко в света на огледалните образи и фалшивите дъна, където се изгубват границите на идентичността. Това е една книга за засилващото се отчуждение, което много от нас в една или друга степен вече са преживели. Написана със стил и език, които те карат да я погълнеш на един дъх.

Литературният списък за есента вече е готов, а за вас остава да си отделите поне по час на ден, за да се потопите в света на фантазиите и да разтоварите съзнанието си от ежедневните проблеми и недоразумения. Най-хубавото на книгите, че винаги могат да ни заведат, където си поискаме и сами решаваме как ще възприемем написаното от автора през нашата собствена призма и светоусещане.

Източник: mallplovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…