Наближава един от най-обичаните празници и макар че 2020-а година не е като другите, всички заслужаваме красив подарък под елхата, нали! Единственият дигитален гид за града по дтепетата прави интересни предложения

Снимка на корицата: Dimitra Lefterova за Плетени фантазии/Crochet fantasies

Преди време екипът ни подготви за вас подробна статия с идеи за оригинални коледни изненади, а днес обогатяваме списъка си с още интересни места, в които да намерите красиви предмети за най-обичаните и близки хора.

Ситуацията покрай коронавируса е доста напрегната и големите магазини в търговските центрове в момента са затворени, но пък това е страхотна възможност да обърнем поглед към родните творци и да подкрепим малките бизнеси, които влагат всеки път частица от сърцето си в своите красиви произведения.

Photo:Dimitra Lefterova

Първото ни предложение е за най-малките и сбъдва техните плетени фантазии. Те ни представят таланта на журналистката Веселина Божилова, която съвсем самоука в опит да пребори ежедневния стрес създава невероятни кукли и играчки от прежда. А както тя самата разказва в своята Facebook страничка: „създаването на една кукла или играчка е цяло приключение. То не започва и не свършва с първата и последната бримка. Минава през издирване на редки прежди, красиви малки парчета, открити в разни магазини, избор на копчетата, които вече изкупих от цялата градска мрежа и които " отварят" куклите. Правя ги, докато ми проговорят.“

Чрез хобито си тя успява да зарадва стотици деца, но и пораснали такива, които имат нужда от повече радост и подкрепа в тая пандемия, оковала всички ни в страх.

Продължаваме с още един майстор на плетива, които да ни стоплят през дългите зимни нощи. Роси Бакалова  твори и излага плетивата си повече от 20 години. Със сигурност сте минавали покрай пъстрото ѝ ателие в самото сърце на Капана – ул. Христо Дюкмеджиев. В него ще намерите освен авторски модели и най-различни възстановки на музейни експонати на чорапи, на по над 100 години. Всъщност, това е единственият магазин за ръчно плетени чорапи не само в България, така че определено си струва посещението!

За почитателите на изящните накити пък, препоръчваме да се отбиете в Цветно на улица Златарска. На нея отдавна няма злато, но има майстори със златни ръце. Авторката на бижутата Светла е майстор накити от Занаятчийска камара Пловдив и за направата на красивите украшения използва различни естествени материали -метал, кожа, дърво, корк, стъкло, глина, хартиена пулпа. Не повтаря модели и може да сте убедени, че избраният подарък ще е единствен по рода си.

Съвсем малко по-надолу в посока Халите е другото местенце, което съветваме да не подминавате. Studio d’arte Portovenere представя живописни картини, колажи, авторски бижута, както на собственичката – Диана Папазова, така и на нейни колеги.

До Коледа остават само две седмици, така че оставете си време да подберете нещо лично и направено с любов за обичните си хора, а ние ще продължаваме да откриваме още интересни места за вас.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…