Отново  #ЗАЕДНО пловдивските културни институти отварят врати за най-малките и техните любознателни родители

 

Уикендите в четирите пловдивски музеи, Градската галерия и НБ „Иван Вазов“ през целия месец февруари ще са посветени на децата. Инициативата, която има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на експозициите на първия български град -  Европейска столица на културата през 2019 г. възникна спонтанно, но не е първата подобна проява, в която се включват културните институции от града под мотото #ЗАЕДНО. Те отново са се постарали да създадат за най-малките жители на града места за забавления, творчество, за игри и за провеждане на образователни лекции, поднесени по увлекателен начин.

 

Идеята на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов беше подкрепена с радост от директорите на културните институции, като всяка от тях е подготвила изненади за децата в предстоящите уикенди. Тогава те ще имат възможност не само да посетят експозициите безплатно, но и да се включат в различни игри и занимания, да творят, както и да получат подаръци.

 

За „Месец на децата в музеите на Пловдив“ е отпечатана специална картичка, която желаещите могат да получат в някой от обектите. Децата, които съберат 6-те печата ще участват в общо заключително събитие, отново безплатно. Те ще посетят през месец март детски спектакъл на Опера Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“ или представление от програмата на Кукления театър .  

 

След приключване на месец февруари, ще бъде оповестен начина на организация и всички представили картичката ще получат безплатните си билети, при спазване на всички противоепидемични мерки и капацитет на залите 30% .

 

Регионалният исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с двете експозиции: "Българско възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив и  "Съединение на България" на пл. "Съединение" № 1. Градската художествена галерия Пловдив  участва с експозициите в общо 7 сгради. Това са: ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция, изложбена  зала Пловдив 2019 – временна експозиция, изложбена зала Капана – временна експозиция, експозиция Иконна сбирка, експозиция „Енчо Пиронков“, експозиция Мексиканско изкуство (и експозиция „Цанко Лавренов“ в същата сграда) и експозиция „Георги Божилов – Слона“.

 

Своите богатства и интересни експозиции ще покажат също Регионален етнографски музей – Пловдив в Стария град, Регионален археологически музей – Пловдив и Регионален природонаучен музей – Пловдив.

 

Регионална библиотека „Иван Вазов“ Пловдив се включва с „Детския отдел“ на библиотеката.

 

Вижте детайли, работно време и какви ще са изненадите за малчуганите по места:   

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

 

Място: Музеят се включва в инициативата с двете експозиции:

 

-        "Българско възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив и

 

-        "Съединение на България" на пл. "Съединение" № 1.

 

Работно време: Събота и неделя от 9.00 до 17.00 часа

 

Какво ще се случва: Акцентът в програмата е насочен най-вече към аудиторията на деца до 10-12 години. Експозициите са подходящи и за най- малките деца - до 7 години, които ще имат възможност да видят истински старинни пушки, саби и други оръжия и интересни предмети. Освен разглеждане на експонатите  в двете експозиции ще има оборудвани площадки, на които децата да могат да оцветяват предоставените им книжки "Българското опълчение" и да рисуват впечатлили ги експонати.

 

Достъп чрез промоционални билети: "Семеен билет" - за родители с деца, независимо един или двама родители и колко на брой са деца -  цена от 5 лева

 

Билет "Баба, дядо и внуче" – за баби, дядовци и внучета, без значение колко на брой - цена от 3 лева.

 

Подаръци: Всяко семейство с дете ще получи безплатно книжка за оцветяване "Българското опълчение" - 8 страници, футляр /хармоника със снимки от Първото българско изложение, по една снимка "Спомен от Пловдив" / емблематични сгради в Пловдив / с размер 20/24 см.

 

В експозиция "Българско Възраждане" децата ще получават комплект карти с изображения на експонати, за да могат да ги търсят в експозицията и работна тетрадка "Експозиция Българско възраждане", отново за търсене на експонати.

 ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ ПЛОВДИВ

 

Място: В инициативата ще бъдат включени общо 7 сгради на Градска художествена галерия.

 

Работно време:

 

В събота от 10 до 18 часа могат да се посетят всички седем сгради:

 

-        ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция

 

-        изложбена  зала Пловдив 2019 – временна експозиция

 

-        изложбена зала Капана – временна експозиция

 

-        експозиция Иконна сбирка

 

-        експозиция „Енчо Пиронков“

 

-        експозиция Мексиканско изкуство и експозиция „Цанко Лавренов“

 

-        експозиция „Георги Божилов – Слона“

 

В неделя от 10 до 18 часа могат да се посетят следните експозиции:

 

-        ГХГ – зала ул. Княз Александър Батенберг № 15 – временна експозиция

 

-        изложбена  зала Пловдив 2019 – временна експозиция

 

-        изложбена зала Капана – временна експозиция

 

-        експозиция Иконна сбирка

 

Какво ще се случва: В обектите малките посетители ще имат удоволствието да рисуват с тебешири или с маркери на бели дъски.

 

Достъп: Ще се продават обиколни билети за възрастните, с които децата ще могат да влизат безплатно. Придружители: Родителите, баба или дядо или друг възрастен -  8 лв за възрастен, за 1 човек и важи за всички локации, през които ще преминат

 

Подаръци: Ще получават значки, които ще ги усмихнат и ще им напомнят къде са били

 

 

Децата и техните родители могат да разгледат всички обекти, но само в ТРИ сгради ще може децата да съберат своите печати, там ще получат и подаръците си. Това са Иконна сбирка, "Експозиция Георги Божилов-Слона", "Мексиканско изкуство“ (и „Цанко Лавренов" в същата сграда) !

 

 

 

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

Място: сграда на музея в Старинен Пловдив

 

Работно време събота и неделя от 9.00 до 17 .00 часа

 

Какво ще се случва:

 

-        Рисуване на тема „Какво най-много ме впечатли в музея“;

 

-        Оцветяване на кукерски маски и народни носии;

 

-        Игра „Открий експоната“ – търсят се различни експонати по предварително подготвени работни листи;

 

-        Работни листове и интересни кръстословици с различна тематика: експозиция, български празници, музикални инструменти;

 

-        Подреждане на пъзел - картината на Иван Мърквичка "Пазар в Пловдив"

 

Достъп: Входът в РЕМ – Пловдив ще бъде свободен за деца до 14 години. Цена на билет - 6 лв за 1 възрастен, или 10 лв за семейство - ако двамата родители придружават детето.

 

Подаръци: Картички на етнографска тематика

 

 

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

Място: В сградата на музея на пл. Съединение

 

Работно време: Само в събота от 10.00 до 17.00 часа, неделя – почивен ден

 

Какво ще се случва: Освен досега с невероятното богатство на експонати на музея ще бъдат организирани тематични и занимателни беседи „Археология за всеки“ – на групи до 5 човека с предварително записване.

 

Достъп: Вход свободен за деца до 7 г. Цена на билет за възрастни - 5 лв за 1 възрастен

 

Подарък:  картичка с Панагюрското златно съкровище

 

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

Място: в сградата на музея на ул. „Христо Г. Данов“

 

Работно време: На  всички посочени дати  от 09.00 до 17.00 часа

 

Какво ще се случва:

 

-        „Направи си сам тропическа гора“ - oбразователна работилница за деца от 8 до 10 години  с предварително записване – 11.02.2021 , четвъртък

 

-        „Пеперуден уикенд в музея“ - безплатен вход за Експозицията за деца до 7 години, интересни изненади и ПОДАРЪК КРИЛЦЕ ОТ ТРОПИЧЕСКА ПЕПЕРУДА – 13-14.02.2021 събота-неделя

 

-        „Създай си собствена хартия“ - двудневна образователна работилница за деца от 8 до 10 години с предварително записване– 18-19.02.2021 четвъртък-петък

 

-        „Космически уикенд в музея“ - безплатен вход за деца до 7 години в Планетариума, ателие за оцветяване на планетарна тема – 20-21.02.2021 събота-неделя

 

-        „Светът на минералите“ - уикенд в музея с безплатен вход за деца до 7 години в Експозицията, творчески занимания и ПОДАРЪЦИ МИНЕРАЛИ – 27-28.02.2021  събота-неделя

 

Цена на билет за възрастни - 6 лв за 1 възрастен.

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“ ПЛОВДИВ

 

Място: Детския отдел на библиотеката

 

Работно време:  Всяка събота от 10.00 до 13.00 ч.

 

Какво ще се случва: Детският отдел на библиотеката ще бъде с програма за деца от най-ранна възраст до 14 г. Мото - "Бебеландия в библиотеката" и още... различни игри за децата - от познавателни игри, свързани с природата и опазване на околната среда за най-малките до творчески работилници за по-големите и изложби на рисунки по дадена актуална тема.

 

Достъп: Вход свободен

 

Подаръци: Детски книжки на "Хермес" и "Жанет 45" за най-изявените участници.

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…