За посещение са подходящи във всички сезони, най-вече поради близостта си, но и заради поддържаните околности, които предполагат разходки сред природата, пикник в хубаво време и бягство от натовареността на градските зони

Обещаха ни, че през изминалата седмица са били последните смразяващо студени дни, така че екипът на единствения дигитален двуезичен гид под тепетата вече се настройва на по-топла вълна. А с хубавото време, особено през уикендите, в нас неотменно се събужда и желанието за пътешествия извън града. Вече сме ви водили виртуално на толкова различни места, но пък всеки път преоткриваме по нещо ново в околността. За днес сме подготвили една селекция от 5 манастира в близост до Пловдив, които да разгледате. За посещение са подходящи във всички сезони, най-вече поради близостта си, но и заради поддържаните околности, които предполагат разходки сред природата, пикник в хубаво време и бягство от натовареността на градските зони.

Започваме с най-близкия – Белащински манастир Св. Георги Победоносец. Мястото му  е известно и почитано за свято векове преди въздигането на светата обител. Изворът - аязмо, който се намира в преддверието на манастирската черква, е обект на преклонение още от тракийско време.  Изграден е през 1020 година от византийския военачалник Никифор Ксифий. Впоследствие бива опустошен от османлиите при нашествието им по тези земи (около 1364 г.). Възобновен е едва през XVIII в. от местното християнско население - българи и гърци. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения през Руско-турската война, когато последната отбранителна линия на отстъпващата османска армия е по линията Куклен - Брестник - Белащица. След Освобождението манастирът е възстановен, като остава под ведомството на Цариградската патриаршия до 1906 г.

Живописната украса във вътрешността на църквата е от ново време. Всички стени са покрити с красиви стенописи, направени със средства от благочестиви християни, дали своята лепта при посещаване на светата обител. Част от иконите в храма са творени през 1924 г., но има и по-стари – от 1884 г.

Забележителна част от екстериора на манастирския комплекс е неговият добре подреден двор, с прекрасната му градина. Пространството му  е изпълнено с множество цветни лехи и красиви дървета и храсти. Голямото богатство на Белащинския манастир, с което е известен из цяла България, е целебното му аязмо.

Следващата ни дестинация е добре позната на всички пловдивчани и може би най-популярният маршрут от Града под тепетата. Бачковският манастир Успение Богородично е вторият по големина в България. Пътят до него не отнема много време, но е изключително зелен и красив, особено през пролетта и лятото. Той е много популярен и именно затова е трудно да се посети без да има голям приток на хора, но хубавото е, че атмосферата в двора е някак по-истинска, когато той е пълен. По пътя и в двора на манастира на няколко места има чешми с питейна вода, като тези в двора са с много интересни орнаменти.

С всички предложени маршрути може да се запознаете в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…