Или живот извън града

Като че ли най-предпочитани в момента са селата в Родопската яка, но пък доста работещи в северната част на Пловдив, обръщат поглед и към по-равнинните местности в близост до тамошните индустриални зони

Западната тенденция за живот извън централните части на градовете все повече набира скорост и у нас и голяма част от купувачите на жилища търсят имот в близките населени места. Като че ли най-предпочитани в момента са селата в Родопската яка, но пък доста работещи в северната част на Пловдив, обръщат поглед и към по-равнинните местности в близост до тамошните индустриални зони.


Сниимка: Ghostripper at bg.wikipedia

Всичко започна пред 20-ина години с бума на закупени къщи в село Марково, което тогава стана популярно сред местните като пловдивския Бевърли Хилс. То съчетава в себе си близостта до големия град (само 3,5 км) и благоприятния планински климат на Родопа планина. От него тръгват и доста еко маршрути, а особено в по-високата си част предлага страхотна гледка към Пловдив. За периода до 2021 г. то толкова се разрасна, че вече комплекси с еднофамилни къщи за продажба се строят и по протежението на пътя, почти досами самата табела. Разрастването е забележимо и към съседните села – Белащица и Първенец.

Всъщност именно Белащица е второто място, в което напоследък доста пловдивчани и чужденци, решават да инвестират и да закупят собствен дом. Там през последните години също изникнаха стотици нови къщи и комплекси, а в момента  живеят по постоянен адрес повече от 3000 души. Населеното място е на повече от 1000 години и се гордее с едно от най-хубавите читалища в община Родопи.

Кратък поглед из обявите за недвижими имоти в двете родопски села ще ви покаже, че тук може да си закупите къща както за 50 000 лв (нуждаеща се от тотален ремонт), така и за над един милион (обзаведена и с всякакви екстри, в която се нанасяш веднага).

Другите две населени места в общината – Брестник и Браниполе, също са вариант, но като че ли там си има маса от постоянно живущи и инвестициите в нови, особено така лъскави като в другите две села имоти, са много по-малки.

Няколко километра по-нагоре от Белащица, но вече в община Куклен, е третият предпочитан район за живот извън града – с. Гълъбово. То се намира на една много приятна надморска височина – 670 м. и действително при продължителен престой се усеща разликата в чистотата на въздуха и по-хладния климат в сравнение с Пловдив. Около селото се намират девет параклиса, които го обграждат в кръг. Разказва се, че преди доста години там върлувала тежка болест. Тогава една възрастна жена сънувала, че трябва да се обгради мястото с параклиси, за да отшуми болестта и местните така и направили.

Цялата статия вижте в Lost in Plovdiv.

 

1 comment

 • Comment Link Susan Benson Susan Benson Мар 30, 2021

  Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант.

  Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или изпратете ми съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

  Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

  Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
  * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
  * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
  * Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението.
  * Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%.
  * Високи цени на одобрение
  * Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години.
  * Лесно онлайн приложение.
  * Персонализирани насоки и експертиза.
  * Няма скрити такси

  Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят

  За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998

  Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…