Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на следващия маршрут, който ще се проведе в рамките на проект „Духовни маршрути в Пловдив 2021“.

 

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на Общината.

 

Маршрут: Цар-Симеонова градина

 

03.07.2021 г., 10:30 ч., събота

 

Сборен пункт: под часовника на Централна поща

 

Разходка в Цар-Симеоновата градина – Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1891 г.; Паметникът на големия паркостроител Люсиен Шевалас w Езерото с фонтаните w Алеята на възрожденците с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. w Градината на Гроздовия пазар с паметника на Йосиф Шнитер

 

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк, от 25 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти

 

Маршрутът включва няколко теми:

 

1. Първото българско земеделско-промишлено изложение. През 1891 г. българското правителство взема решение за организиране на Международно изложение, което да покаже успехите на млада България в стопанския живот и индустриална Европа, като път на бъдещото развитие на страната. Само за една година на терена на старото турско гробище „Шехедлик“ южно от Сахат тепе в Пловдив е създаден от паркостроителя Люсиен Шевалас чудесен парк, в който са построени близо 30 павилиона. Въпреки скептицизма на балканските ни съседи Изложението се превръща в триумф на страната и от 15 август 1892 г. до 30 октомври 1892 г. е посетено от над 180 000 души. Изложението начертава пътя на новото индустриално развитие на страната.

 

2. Няколко дни след изложението с указ на княз Фердинанд градината на изложението е наименована „Цар Симеон“ и подарена на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея и да я поддържат като най-красивия парк в страната. Вече близо 130 години наистина това е гордостта на Пловдив и един от най-красивите примери на парково изкуство в България. Историята на езерото в градината „Цар Симеон“.

 

3. Големият паркостроител Люсиен Шевалас, дошъл в Пловдив през 1879 г. само за няколко месеца с цел да направи градина на генерал-губернатора княз Александър Богориди и останал в нашия град до смъртта си през 1920 г. Създател на най-красивите градини и озеленени улици в Пловдив.

 

4. Алеята на възрожденците, създадена през 20-те и 30-те години на 20 век с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. През следващите десетилетия е допълнена с паметници на редица достойни българи, свързани с нашия град.

 

5. Маршрутът ще завърши в градинката на Гроздовия пазар и паметника на градостроителя на Пловдив архитект Йосиф Шнитер.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…