Идея за кратък пешеход - китното село Лясково

Есента е разкошно време за разходки в планината, но при по-голямата част от популярните екопътеки не може да се разминеш от хора през уикендите. Затова, ако търсите усамотение, трябва да се отклоните от известните маршрути и да се потопите в атмосферата на малките планински селца.

За следващия уикенд предлагаме да поемете по пътя за Асенова крепост, но вместо да търсите място за паркиране около забележителността, да се изкачите с автомобила още 10 километра нагоре до първото село – Лясково. От Пловдив се стига бързо, пътят е асфалтов, но с доста завои (в участъка след крепостта). Оттам предлагаме да оставите колата си до помпената станция и чешмичката отпред, след което да захванете нагоре покрай къщите. След края им ще стигнете до слънчево местенце с пъстра гледка към отсрещните склонове. В лявата част следете за две дървета със стръмна пътечка между тях. Изкачете се нагоре, това е и най-трудната част от маршрута, тъй като има няколко минути път с по-голям наклон. След това поемете по пътечката и покрай къщата с кошерите и овощните дръвчета.

След известно време ще стигнете малко разклонение с бунгало, на което са закачени черепи от животни, тук трябва да свиете надясно по черния път. Възможно е и да премине покрай вас някой високопроходим джип, но по-скоро няма да срещнете никого. Само вие и гората!

След това има част отново с къщи и плодни дръвчета. От едната страна на разположение има и голяма беседка, на която може да си направите пикник.

Това е пътят, по който преминава ежегодния планински маратон Персенк Ултра и от дясната му част  ще забележите маркировката. Още няколко метра нагоре и излизате до къща за гости Лясково.

От тук, за да направите пълен кръг и да се върнете отново до автомобила си, ще трябва да се разходите по асфалтовото шосе. Отдясно ще видите параклисче, отпред с чешмичка и пейки за отдих.

Обходът е не повече от 30-ина минути и е идеална възможност да се разходите сред природа, но без тълпи. Може да съчетаете и с посещение за крепостта, за която вече няколко пъти сме ви разказвали.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…