Print this page

Разходката с малчугани хем не трябва да е прекалено дълга, хем трябва да представи нещо ново и вълнуващо за наблюдение

Отново е уикенд и с настъпването на по-пролетни дни вероятно често се чудите къде и как да разнообразите ежедневието и да избягате за ден от градския ритъм. За хората без деца това не е толкова сложно – няма нужда да се съобразявате с тяхното темпо на движение и да търсите интересни за по-малките атракции, но за семействата си е истинско приключение разходката с малчугани. Тя хем не трябва да е прекалено дълга, хем трябва да представи нещо ново и вълнуващо за наблюдение. От тази гледна точка голяма част от планинските маршрути и екопътеки отпадат, тъй като те са свързани предимно с природни гледки, които спират дъха, но не и за едно дете.

Затова днес от екипа на единствения туристически двуезичен пътеводител под тепетата подбрахме три дестинации, които могат да предложат и нещо ново за наблюдение на малките палавници.

Палеонтологичен музей Асеновград

Предполагаме, че повечето вече сте посещавали Природонаучен музей Пловдив и дори знаете наизуст всички експонати. Но пък през уикенда предлагаме да съчетаете разходка извън града, хапване на нещо сладко в любимата на всички асеновградска сладкарница Нико и разглеждане на Палеонтологичен музей Димитър Ковачев.

Първият етаж от музейната експозиция, създадена от екип на НПМ-БАН бива завършен през 1995 г. Експозицията му представя еволюцията на хоботните животни. Особено впечатляващ експонат е копието на туролския динотерий Deinotherium gigantissimum, чийто скелет е над 4 м. висок. Намерен е край с. Езерово от Димитър Ковачев, разкопан е от експедиция на Софийския университет, ръководена от проф. Васил Цанков и е възстановен и издигнат в палеонтологичния музей на Геолого-географския факултет на СУ от доц. Иван Николов. 

В тридесетте експозиционни витрини на втория етаж е представена т. нар. хипарионова бозайна фауна от късния миоцен на България. Рисунките и диорамата в тази експозиция са дело на художника-анималист Велизар Симеоновски, асоцииран сътрудник към Чикагския музей по естествена история и към НПМ-БАН. По-късно експозицията бива разширена и с фосилните находки от ранния плиоцен, разкрити по време на българо-френските палеонтологични разкопки край с. Дорково (З. Родопи), организирани (1985—1987) от Николай Спасов (НПМ-БАН) и ръководена от проф. Ербер Тома от Парижкия музей по естествена история.

Сбирката на Палеонтологичния филиал „Димитър Ковачев“ е уникална с това, че е една от най-богатите палеонтологични колекции в света от т. нар. пикермийска хипарионова фауна на късния миоцен, когато природата на Балканите, със своите носорози, жирафи, маймуни и антилопи е приличала на днешната африканска савана. Съхраняваната изкопаема фауна е с приблизителна възраст 8—7 млн. год., а колекцията съдържа към 35 000 фосилни костни останки.

Пещера Снежанка

Това предложение е за малко по-големите деца, тъй като от паркинга до самата пещера има пътека, която не е съвсем лесна. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1961 г. , когато е и официално открита от туристи. Изключително малка е  - само 145 метра дължина, но в тях е събрала всички форми на пещерни образувания.

Цялата статия може да прочетете в Lost in Plovdiv

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…