Второ издание на архитектурната обиколка "По Карловска в Пловдив" подготвя фондация „Български архитектурен модернизъм“. Екипът изкуствоведи проведе образователния тур в началото на април при сериозен интерес.

"Улицата пази своите архитектурни ценности от междувоенния период със забележителни сгради от архитектите Светослав Грозев, Боян Чинков, Камен Петков, Стефан Тодоров и други. Красивите жилищни сгради, предимно с търговски площи, както и няколко обществени постройки - училище, църква и други, отново ще станат обект на тематична обиколка. Освен тях ще обърнем внимание и на няколко елемента от пътната инфраструктура, запазени от междувоенния период - нещо рядко срещано за цялата страна", пишат от организацията, която се занимава с проучване и опазване на културното наследство от първата половина на миналия век.

Архитектурната обиколка е резултат от продължаващи вече над 2 години проучвания на архиви в Пловдив и София, документация на място и други изследвания на екипът на фондация "Български архитектурен модернизъм", насочени специално към зоната, северно от река Марица. Организацията съдейства на Инициативната група, която има договор с Министерство на културата за обявяването на зоната за културна ценност.

За посещение на архитектурната обиколка не е нужно предварително записване. Сборният пункт за 27 май е отново кръстовището на ул. "Карловска" и булевард "Марица" - в парковото пространство до реката, а началният час - 18:30 ч.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…