Тази седмица Пловдив ще чете и ще се наслаждава на зрелищни спектакли

10 юни

Изложба „Книга и шрифт. Традиция и съвременност

От 10 до 30 юни 2022 г. в изложбеното пространство на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив, централно фоайе, ще може да бъде видяна изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, създадена под ръководството на проф. д-р Кристина Борисова- Илиева. Тя поставя въпроси като „Дали шрифтовете, които използваме са подходящи?“, „Дали не е по добре да преминем към българската форма на кирилицата?“, „Знаем ли откъде да я свалим на нашия компютър?“… Както споделя глас. Поли Муканова, в изложбата може да се види шрифта в неговата реална употреба в книгоиздаването. 

НБ „Иван Вазов“ – Пловдив

10.06 – 30.06.2022. 

Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2022

На сцената в зала Колодрум ще се качат някой от най-обичаните и популярни лица на българската музика и шоубизнес. Публиката ще има възможност да чуе за първи път на живо най-новите български поп и рок хитове! Специалната награда БГ Вдъхновител на името на Ана Мария Тонкова, която се дава за изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика, тази година ще бъде връчена на Михаил Белчев. Водещи на Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2022 ще бъдат Хилда Казасян и Юлиан Вергов!

Зала Колодрум

Театрална постановка „Петък 13”

КОМЕДИЯТА "ПЕТЪК 13" - Мария Сапунджиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова! Много смях и неспирни обрати от началото до края!
Автор: Жан-Пиер Мартинез, реж. Геогри Кадурин, участват: Мария Сапунждиева, Христо Гърбов и Мариана Миланова.

Тринайстият петък носи радост за някои – британците основават първото нудистко дружество, патентован е акордеона, Галилей открива спътник на Юпитер, а Франклин произнася прочутата си реч, че нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците. Други пък, строят небостъргачи без 13-и етаж, хотелите се отказват от 13-та стая, а Формула 1 никога не използва болид с номер 13. Страхът от този ден сковава милиони хора. Какво ли ще донесе той на Джон и Кристи, които с нетърпение очакват двама свои семейни приятели? Ами ако единият от тях е излетял от 13-та писта на летището? Какви емоции ги чакат, когато разберат, че освен числото 13, има други цифри, които коренно ще променят живота им точно в този ден! А как ли ще завърши той, ако това е само началото?

Лятна сцена Орфей

20:30 часа.

Безплатни прожекции на корейско кино - „Седмица на Корея 2022“

Входът е свободен, филмите са със субтитри на български език.

На 10 юни в 18.30 часа ще видим филма „Бягство от Могадишу“, а на 11 юни от 15.00 часа – филма „Забранена мечта“.  Прожекциите на филмите ще бъдат придружени и от фотоизложба, представяща корейската традиционна архитектура.

Бягство от Могадишу / Escape from Mogadishu

Република Корея, 2021, със субтитри на български език, 2ч.

Режисьор: Рю Сонг-уан

В ролите: Ким Юн-сок, Джо Ин-сънг, Ху Джун-хо и др.

„Бягство от Могадишу“ е въздействащ трилър, базиран на действителни събития от 1991г. Действието се развива в Могадишу - столицата на Сомалия, която по това време е в гражданска война. Посолствата и на Република Корея и КНДР се стремят  да влязат в Организацията на обединените нации, но за това се нуждаят от гласа на Сомалия. Следват напрегнати моменти, динамични обрати и една единствена, обединяваща цел – бягството. Финият хумор, актьорската игра и енергична режисура печелят на филма многобройни отличия на световната сцена.

Забранена мечта / Forbidden Dream

Република Корея, 2019, със субтитри на български език, 2ч. 12мин.

Режисьор: Хо Джин-хо

В ролите: Хан Сук-гю, Чой Мин-шик и др.

„Забранена мечта“ е историческа драма, базирана на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Филмът представя взаимоотношенията между Крал Седжонг - най-известният владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света, да създаде неговата културна идентичност и да даде тласък на развитието на науката.

Lucky Дом на Киното. 

„Лицата на Пловдив“ - премиера

„Пред камерата ми в импровизирано фотостудио в Старият Пловдив, Античен театър, Площад „Римски стадион“, улица „Княз Александър Батенберг“, в големите жилищни комплекси, както и на места с по-специфично население и етносни групи застанаха повече от 500 лица на Пловдив да позират за своя портрет, с който казват: Да, аз съм пловдивчанин и съм тук сега!! Портретите не са изолирани от градската атмосфера, а са обща картина на времето и духа в този момент от историята ни. Част от фотографиите бяха включени в програмата на откриването на Пловдив – Европейска столица на културата и показани по време на различни културни събития през този период в града ни. Колекцията от портрети се увеличаваше през следващите години. А последният портрет, включен в албума, е заснет месец преди неговото отпечатване,“ споделя Соня Станкова.

Автори на текстовете в албума са:

проф. Клео Протохристова, дфн – Проектът на Соня Станкова „Лицата на Пловдив“ в оптиката на историческия му контекст

доц. д-р Никола Лаутлиев – Идентичност и пловдивските портрети на Соня Станкова

Соня Станкова – Фотографът разказва

Тематичните акценти на албума са: Пловдив – Европейска столица на културата; Лицата и местата на Пловдив; Със себе си и с другите; Различното и същото.

Албумът ще бъде представен от Клео Протохристова, Никола Лаутлиев и Соня Станкова.

Гостите ще имат удоволствието да чуят и няколко музикални изпълнения от любимия пловдивски актьор Петър Тосков.

Културен център Тракарт

18:00 часа. 

Андрей минава от другата страна на бара

"Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди."
Почти 7 години Андрей бе неизменна част от екипа на Котка и Мишка, но вече дойде времето, в което да се отдаде и на другите си любими занимания.
Всички си имаме поне по една история с него, която най-често завършва с изпиването на неизмеримо количество шотове, след не по-малкото чаши бира.
Елате, да си ги разкажем заедно и да полеем последната му смяна, в която той ще налива бира зад бара.
Петък, след 18 часа започваме в Котка и Мишка, а къде ще завършим – все още никой не знае!

Бар Котка и Мишка

18:00 часа. 

Resident Night: Mash Mitak Djset

Mash Mitaka се завръща в бара за доза яка музика и хубаво настроение.

Бар Пощата

20:30 – 03:00 часа. 

GIORG at Bally club

???????????????????? е креативен и талантлив диджей с модерен поглед на електронната музика!

Той ще ни представи актуална селекция, която е гаранция за настроение през цялата вечер на 10 юни, петък!

Bally Club

20:00 часа.

СЕКТА / ЖЛЪЧ / ГЕНА - "Интервенция" ALBUM PROMO Пловдив

Секта и Гена ще промотират новият си албум "Интервенция" на 10.06.22 в клуб VOID, Пловдив. Събитието ще се състои със сериозна подкрепа от Жлъч.

 Вход: 12 лв.

Телефон за резервации: 0888520007

Ще има дискове и тениски "Интервенция"

VOID

22:00 часа. 

Expectations new album promo + Outrage, ВЗРИВ, Rugged

Expectations идват в Пловдив, за да направят промоция на новия им албум - "Heartless, Shallow and Cruel". Заедно с тях ще ни гостуват и варненските легенди Outrage и бруталните Rugged от София, така че забавата ще е на макс - четири банди, които много рядко може да видите на една сцена. Слагайте си старите кецове и заповядайте на танци!

Вход: 15 лв.

Under City

20:00 часа. 

11 юни

Духовни маршрути в Пловдив 2022

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на едно любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври.  Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“ през 2020 г., 2021 г.  и сега през 2022 г., издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.

Вторият маршрут носи заглавие „По и под Главната улица“

Водачи ще са Мая Мартинова-Кютова, археолог, и Теодор Караколев, историк на изкуството. Участието е без заплащане!

Мая Мартинова-Кютова е проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.

Теодор Караколев изучава изкуството в периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“ и с журналистика в сферата на културата.

Маршрутът включва посещение на Античен форум, Одеон, Площад „Стефан Стамболов“, Главната улица, Римски стадион – подземен маршрут: реставрирани части от Античния стадион в кино „Екселсиор“, в сградата на магазин H&M и в Римския стадион

ФОРУМЪТ НА ФИЛИПОПОЛ

Агората (форумът) на Филипопол е не само търговски, административен и религиозен център на античния град, а и сборно място, където се провеждали събрания, дебати, празници. На северната му страна има комплекс от обществени сгради. В Одеона/Булевтерион заседавали градските магистрати. Западно от него са градската библиотека, гражданската базилика и Сградата на съкровищата. Тази част от градския площад на римския град скоро бе открит за туристи след дългогодишна консервационно-реставрационна дейност.

СТАДИОНЪТ НА ФИЛИПОПОЛ

Стадионът на Филипопол е изграден в началото на ІІ в. сл. Хр. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Стадионът (240 x 50 м) е събирал 30 000 зрители. На пл. „Римски стадион“ е експонирана in situ северната дъговидна част на стадиона (сфендона). Стадионът на Филипопол е една от малкото римски обществени сгради, които се споменават от античните автори в контекста на значими исторически събития. В подземните пространства на съвременните търговски сгради по Главната улица са възстановени части от него.

ГЛАВНАТА УЛИЦА

Главната улица „Княз Александър I“ получава сегашния си вид предимно в годините от Освобождението до Втората световна война, с известни промени и след това. Днес архитектурният ансамбъл пази красиви сгради в стила сецесион, ар деко и модернизъм. Улицата е символ на желанието за европеизиране на България след Освобождението, всички сгради са дело на архитекти, завършили в Западна Европа с най-актуалните за времето им тенденции.

Античен форум (под часовника на Централна поща).

10:00 часа.

Цялата подборка от събития, които си заслужава да посетите през седмицата, може да видите в едиствения дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv.

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

 

307 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…