Изложбата е по случай 130 години от рождението на художника

Градската художествена галерия открива  изложба с най-представителните творби на художника символист Георги Машев (1887-1946) в Залите за временни експозиции (ул.“Княз Александър I“№15). Машев е определян като родоначалник на диаболистичната тематика в изобразителното изкуство у нас. Изложбата е съвместен проект на Градска художествена галерия - Пловдив и на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик и ще се състои днес, 13-ти април, като официалното откриване ще бъде в 18:00 часа.

Георги Машев открива своите сюжети в народните предания, търси приказното и мистичното в българската история. Разтърсен от дехуманизиращата жестокост на Първата световна война, в която участва като военен художник, застигнат и от лични нещастия, творецът трансформира преживяванията си в характерна демонична образност и артистична експресия. Личното му приятелство с Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Теодор Траянов, Николай Райнов допълва и оформя уникалния му художествен мироглед. 

Георги Машев напуска Държавното рисувално училище след творчески конфликт с преподавателя си и заминава за Петербургската художествена академия (1907), а след година и в Художествената академия в Брюксел. Окрилен от срещата с голямата европейска култура и увлечен от модното направление на символизма, Машев се завръща в България с пораснало самочувствие и се дипломира в Държавното рисувално училище при преподавателите Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. 

Писателят Константин Константинов пише за него в своята мемоарна книга „Път през годините“: „В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен... Днес малцина го знаят. Ала по-късно към това усамотено убежище, край което минава пътят на българското изобразително изкуство, ще се върнат, уверен съм, не един от младите, като към изходна точка, установена от първия български визионер в живописта.“

Изложбата се осъществява в партньорство с Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък и Художествена галерия - Русе.

 

       

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…