Print this page

Американски информационен център отваря врати в библиотеката

Паулина Александрова

На 30 октомври НБ "Иван Вазов" ще отбележи двоен празник - 135 години от своето създаване и 160 години от рождението на първия български енциклопедист Лука Касъров, който е бил и директор на библиотеката.

За празника са поканени представители на Общината, министърът на културата от служебния кабинет Мартин Иванов, представители на Американското посолство, всички директори на регионални библиотеки в България, библиотекари от всички общински и читалищни библиотеки, с които НБ "Иван Вазов" работи, всички представители на пловдивските културни институции, представители на Библиотеката на БАН, представители на СУ "Св. Климент Охридски" и на Американския университет в България.

Събитията започват още в 10:00ч. с откриването на Втори национален колоквиум „По следите на българската книга: Описи. Находки. Библиология“. Той ще се проведе в две части - сутрешна сесия от 10:00 до 12:20ч. и следобедна сесия от 13:00 до 16:45ч.

Официалната част ще се състои в 12:00 във фоайето на втория етаж на НБ "Иван Вазов", където ще се открие документална изложба в чест на Лука Касъров. В нея ще  бъдат експонирани както оригинални документи, с които библиотеката притежава, така и документи, снимков материал и записки, предоставени от родствениците на Касъров. Гостите ще могат да разгледат личният му дневник и първия български енциклопедичен речник. Специален поздрав към гостите ще бъде отправен с хорово изпълнение на Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев".

След официалната част ще бъде открит и Американският информационен център към НБ "Иван Вазов", изграден по програма на Американското посолство.  В него ще може да се открие  актуална информация за САЩ - за обучението, което се извършва там, за работните места, за визовия режим, за Зелените карти и т.н., както и  справочна литература, която ще дава професионален отговор за най-новите научни издания, информация за издания, които предстои да излязат и др. 

По традиция на 31 октомври, в навечерието на Деня на будителите, ще бъде връчено званието „Следовник на народните будители“ на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността .We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…