Капана.БГ

Капана.БГ

Клуб “Аптека за душата” при Народна библиотека „Иван Вазов“ и издателство “Лемур” канят пловдивчани и гостите на града на представяне на книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева в Пловдив.

 

На 24. април (сряда) от 18:00 ч. ще се пренесем назад във времето и дълбоко в сърцето на Златна Добруджа с романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски. Представянето на книгата ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ и е отворено за всички почитатели на българската литература.

 

Гостите ще могат да научат повече за „Добруджанският феникс“ лично от авторката Стефка Станчева. В разговор с управителката на издателство „Лемур“ и представители на библиотеката, тя ще разкаже повече за процеса по създаване на книгата и за забележителната история на Яни Калиакренски.

 

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгата с автограф.

 

Повече за книгата и авторката

Стефка Станчева е родом от Каварна, но от много години живее и работи в София. Още от дете изпитва афинитет към книгите, затова съвсем естествено решава да учи библиография и библиотекознание, а след това продължава с българска филология, после с журналистика и педагогика. Дългогодишен преподавател по български език и литература, в свободното си време Стефка обича да пътува със семейството си, обича неповторимия шум на морето и умиротворението на планината. Споделя, че за нея те са прекрасен лек срещу забързания ритъм на силно ангажираното ежедневие. А освен това си има и един само неин спасителен бряг – вечер да се усамоти в любимия си кът вкъщи с хубава книга в ръка и тогава мигът се разтваря в блаженство.

 

„Добруджанският феникс“ е дебютният ѝ роман, който се основава на история за истински личности и събития.

 

Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ.

 

Яни Хаджиянев – Калиакренски

 

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и легендите. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.

 

Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

 

 

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

 

Очакваме ви на 24. април (сряда) от 18:00 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив!

Певицата се завръща в Пловдив, за да празнува 60 години на сцената

 

След огромния успех на концерта-спектакъл „Завинаги“ в Зала 1 на НДК миналата есен, почитателите на Йорданка Христова ще имат възможността да чуят на живо отново златните й хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея“), „Пред есен“, „Тежък характер“. Йорданка Христова ще изпълни и нови песни – „Обич разпиляна“, „Ще те срещна ли“ на 12 август в Античния театър в гр. Пловдив. Билетите са вече в продажба от 30 до 80 лева тук:

 

https://www.eventim.bg/bg/bileti/yordanka-hristova-zavinagi-plovdiv-ancient-theatre-639681/event.html

 

 

Спектакълът „Завинаги“ ще срещне публиката с голямата певица, която от години не е имала самостоятелен концерт в града под тепетата. Концертът е своеобразна музикална и лична равносметка на Йорданка Христова, която през септември миналата година отпразнува 80-ия си рожден ден и забележителните 60 години на сцена.

 

„Чувствам се в страхотна форма за среща с моята публика и нямам търпение да представя в Пловдив, както големите си хитове, така и най-новите си песни“, споделя Христова.

 

На сцената на Античния театър тя ще бъде със своя бенд от доказани музиканти.

 

Тази юбилейна година поставя началото на нейното прощално турне по цял свят.

 

Фотография: UPI/ Йорданка Христова

 

Билети за концерта:

 

https://grabo.bg/iordanka-hristova-08mn8

 

https://www.eventim.bg/bg/bileti/yordanka-hristova-zavinagi-plovdiv-ancient-theatre-639681/event.html

 

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в Пловдив през 2024 г. ще продължи 6 дни с две програми - основна с улични изкуства и паралелна градска програма. Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май 2024 г. Входът е свободен, а основната фестивална локация ще бъде площад „Централен“. За пета поредна година фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив.

На 27 и 28 април 6Fest ще представи първите си събития от уличната програма с участието на цирковата формация Traviecircus Duo (Италия/ Мексико) и Театрална формация „Сенджу“ (България), чиито представления са по техниката на японската марионетна система на куклен театър „Такеда“.

На 9 май ще бъде третото за Пловдив издание на събитийния формат „Нощ на историите“. В ролята на разказвачи на истории за Пловдив ще бъдат представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и катедра „История и археология“ на Пловдивския университет. Събитието ще се проведе от 19:00 ч. в клуб „Fargo“ с вход свободен.

            От 10 до 12 май са концентрирани повечето събития от основната улична програма на 6Fest. Фестивалното издание тази година е мултижанрово. Силно е международното цирково участие на Firebirds (Унгария), Slamproject (Чили) и Eder Choquevilca (Перу). Българските артисти ще представят също различни изкуства - “Летящите номади” с концерт в стил етно фюжън, „Агни Сатя“ (Пловдив) с нов огнен спектакъл, “Dance Home” (Пловдив) със съвременната танцова миниатюра „Вълни”, създадена специално за 6Fest.

            За първи път в Пловдив фестивалът за улични изкуства 6Fest прави отделна градска програма от събития на партньори и техни локации. Посетителите ще могат да се включат в обиколките Free Plovdiv Tour и Plovdiv Graffiti Tour, както и в градската игра със загадки “Авторите на града”, създадена от “Вътрешен глас”. Няколко галерии също са част от градската програма на 6Fest – Галерията на ателиетата с „Арт битак“ (базар за визуално изкуство) и изложба на Соня Петрова, „Лабиринт“ с изложба на Гергана Рахнева, изложба на Мариана Сърбова и Българска фондация „Биоразнообразие“ в шоколадената фабрика „Гайо“. Театралното изкуство е представено чрез работилницата по импровизационен театър на Театрална къща „Шарж“ и театралната работилница за деца на Деница Илиева в Пловдивския културен институт. По Главната улица „Княз Александър І“ ще бъде разположена фотоизложбата „Най-сладка целувка“. Финалното събитие от конкурса „Мост над времената“, посветен на историята и културното наследство на Пловдив, ще бъде в Епископската базилика. Сред по-алтернативните събития са арт ателие и йога практика на Невена Петкова, която е графичен дизайнер и сертифициран йога инструктор. За първи път 6Fest ще си партнира и с популярния Капана фест, чието юбилейно 10-о издание ще бъде в същия период и на същата фестивална локация – площад „Централен“.

            “Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest 2024се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

            Актуална информация за предстоящия 6Fest се публикува в специалните Facebook събития: за 27 и 28 април https://www.facebook.com/events/411819678100276/ , за „Нощ на историите за Пловдив“ на 9 май https://www.facebook.com/events/335095079093434/ ,

за 10, 11 май и 12 май https://www.facebook.com/events/285061127657754/ .

 

 

Народна библиотека „Иван Вазов“ открива днес в Централното фоайе изложба, посветена на храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“. Началото на събитието е в 17.30 часа. В сдружението членуват съименници Димитровци, сред които множество пловдивски бизнесмени и общественици.

Изложбата е по повод 20 години от създаването на Сдружението и се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото й изграждане, възкресяването й от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на сдружението „Свети Димитър“.

До момента за възстановяването и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора сдружението е вложило над 700 000 лева.

Храм "Св. Димитър" се намира в Стария град. Основите му са положени преди 800 години, по времето на цар Иван Асен II. В сегашният си църквата е осветена на 18 януари 1838 година. От 1922 до 1964 г. храмът е бил отдаден на Руската православна църква, след което е бил затворен - отварян само на храмовия му празник.

По инициатива и със средства, събрани от Сдружение "Св. Димитър", през 2004-2007 г. е извършен основен ремонт на храма, иконите от иконостаса са подменени с нови, като старите са също изложени. Храмът отново е отворен за всекидневни богослужения на Димитровден, 26 октомври 2007 година.

Църквата е трикорабна базилика с притвор и постройки в двора, което дава основание да се смята, че църквата е била част от манастирски комплекс. В двора на храма има параклис, посветен на свв. мъченици Кирик и Юлита, клисарница, дом за свещеника и аязмо.

Уникален по своята изработка е мраморният иконостас на храма, инкрустиран с каменна резба. Амвонът и владишкият трон са също изработени камък. Храмовата икона е със сребърен обков около лицето на св. Димитър.

Едно от паната в изложбата е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което е притежание на Пловдивската народна библиотека. По време на официалното откриване на изложбата, на която ще присъстват членове на сдружението с неговия председател инж. Димитър Георгиев и игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий, безценното издание ще бъде показано в специална витрина.

След това ще бъде прибрано в архива на отдел „Специални сбирки“, където се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година. Преди това е било притежание на църквата „Свети Димитър“. През всичките тези години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. Сглобяването на книжното тяло и сребърните елементи бе извършено в лабораторията за консервация и реставрация на НБ „Иван Вазов“.

Министерството на културата и Община Пловдив обявиха годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Срокът за кандидатстване е до 17 май 2024 г. включително.

 

Отличията са учредени през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив и предвиждат присъждането на годишни конкурсни награди в следните категории: „Българско издателство“; „Автор на българска художествена литература“; „Преводач на художествена литература“; „Автор в областта на хуманитаристиката“; „Автор на издание за деца“; „Художник или дизайн и оформление на книга“; „Представяне на българската книга“; „Библиотечно дело“, както и на Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура (връчвана от министъра на културата).

 

В конкурса могат да участват физически и юридически лица. За наградите се кандидатства само с първи издания и нови преводи, а в конкурсните раздели се присъждат малка пластика, парична награда и диплом – за носителите на наградата, както и диплом – за номинираните.

 

За да е валидно заявлението за участие в конкурса, до 17 май т. г. кандидатите трябва да предоставят безвъзмездно 2 (два) екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр, който може да се изтегли от сайта на Министерството на културата.

 

Адресът за изпращане по пощата на книгите и на формуляра за кандидатстване е: Министерство на културата, София 1040, бул. „Александър Стамболийски“ № 17, за дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“.

 

Присъждането на наградата се извършва в два кръга. В първия кръг се определят номинациите, а във втория кръг се взема решение за награждаване.

 

Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална церемония на 7 юни 2024 г., в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

 

Пълен текст на обявата, формуляр за участие и статут на конкурса могат да се изтеглят от официалната страница на Министерството на културата.

 

 

Този септември рок феновете от България и съседните страни отново ще препълнят Пловдив, защото предстоят три ексклузивни концерта за Балканите. В три поредни вечери древната сцена ще бъде разтърсена през септември от три от най-ярките имена в света на твърдата музика в момента.

 

 

На 20 септември ще гледаме Mono Inc -  те са немска готик група, която взима името си от Monomanie – популярна през 19-ти век диагноза за психическо разстройство, което в общи линии се изразява с „моментна лудост“ на иначе здрав разум. Чудесна препратка към лудото преживяване, което ни предстои в топлата пловдивска вечер!

 

 

Вечерта на 21 септември ще започне с изпълнение на българите от Me and My Devil – група, в която най-отпред стои родения в Пловдив Ангел Каспарянов, подкрепян от двамата музиканти от ODD CREW -  Васил Първановски (китари), Мартин Стоянов (бас), както и Деян Драгиев – Даката (барабани). След тях ще слушаме чудесната френска арт-рок група Klone. Хедлайнерите са звездите на прогресив рока Pain of Salvation. Те са широко известни с невeроятното си инструментално майсторство, много музикални влияния и препратки, и мрачен поетичен подход! От първия си албум през 1997 г. досега, Pain of Salvation имат репутация на непредсказуеми артисти, постоянно експериментиращи с музикалните стилове. Разбира се и в Пловдив те ще бъдат предвождани от Daniel Gildenlöw – легендарен вокалист, текстописец и китарист на групата.

 

 

На 22 септември е денят на феновете на метъла от Норвегия, защото на вековната сцена на Античен Театър, Пловдив излиза певецът и китарист на Emperor – Ihsahn! Този уникален артист ще посети България за първи път със соловата си група и трябва да признаем, че нетърпението за тази среща с него е голямо, тъй като е сигурно, че ще станем свидетели на един от най-добрите концерти от последните години - концерт извън тривиалното, с нестандартно звучене и неповторима атмосфера в магичната обстановка на многовековния Античен Театър, Пловдив. В наши дни, мултиинструменталистът, композитор и продуцент Ihsahn съсредоточава енергията си за да твори и да се изявява като солов изпълнител. На 16 февруари тази година той издаде новият си концептуален албум, озаглавен Ihsahn (Candlelight Records, 2024), в който сам изпълнява всички вокали, китари, бас и кийборди. Концертът е част от музикален форум Music Of The Ages.

 

 

На разположение на феновете ще са както единични билети за всеки концерт, така и възможност за закупуване на един общ, тридневен билет.

 

Концертите са част от културния календар на община Пловдив.

 

Билетите са вече в продажба в системата на Eventim.

 

Можете да купите билет за всеки един концерт, или общ за трите вечери:
https://www.eventim.bg/bg/artist/mono-inc--pain-of-salvation--ihsahn-543/profile.html

 

 

17-ти април е обявен за Световният ден на хайку поезията. На този ден традиционно се обявяват резулататите от Международния хайку конкурс в памет на Мая Любенова ( 1956-2016). Приживе родената в Пловдив майсторка на хайку беше всепризнат поет и посланик на българското хайку по света.

 

В петото издание на конкурса участваха 600 автори от 39 страни: Австралия, Азербайджан, Бангладеж, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Венецуела, Гана, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Ирландия, Италия, Канада, Малайзия, Мексико, Нигерия, Нидерландия, Нова Зеландия, Пакистан, Португалия, Полша, Република Южна Африка, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Тайланд, Турция, Унгария, Филипини, Франция, Хърватия, Черна гора, Швейцария, Шри Ланка и Япония.


 

Наградени хайку в българската секция с членове на журито - Антоанета НиколоваГергана Янинска и Владислав Христов:

 

Първо място

 

пролетна река
старият тъжен спомен
днес ме разсмива

 

д-р Мая Кисьова

 

Второ място

 

след дъжда
птицата мъти небето
на земята

 

Заря Божкова

 

Трето място

 

зимно утро
в дъха ми –
ангели

 

Явор Цанев
Всички отличени стихотворения можете да видите на адрес:https://mayalyubenovahaikucontest.wordpress.com/2024/04/16/maya-lyubenova-international-haiku-contest-2024-awards/

 

Страница 1 от 2260

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…