Капана.БГ

Капана.БГ

Електронно списание “Литературен дизайн” и “Страшен разказ от две изречения”

 

Електронно списание “Литературен дизайн”, издателство “ЛитДизайн” и Невена Георгиева от “Страшен разказ от две изречения”, обявяват литературен конкурс за разказ на ужасите “Хорър дизайн” 2022. Целта на конкурсът е да събере участници от всякакви възрасти, които обичат да четат и пишат в спекулативния жанр на ужасите и да се представи високото качество на съвременната българска литература пред обществото.
Темата е напълно свободна, стига творбите да карат четящия да трепери от страх.

 

Конкурсът ще бъде журиран от популярни имена в културния живот: Валентин Попов-Вотан, Невена Георгиева  и Виктория Баръмова.

 

Невен Георгиева е дългогодишен почитател на хорър жанра във всичките му форми. Тя дълбоко вярва, че чрез хоръра човек може много  успешно да се разсее от ужаса в ежедневието; все пак, клин клин избива.  От четене, през писане, любовта към ужасите доведе до създаването на конкурса „Страшен разказ в две изречения“ през 2021-ва, който освен че осигурява неизчерпаем обем нови къси разкази, има за цел да предложи на аудиторията едно интелектуално предизвикателство и да събуди интереса към литературата дори на тези, които не си падат по хорър или не са писали никога през живота си.

 

 

Виктория Баръмова е в постоянно търсене на литературата, която грабва, стиска те за гърлото и за сърцето, разтърсва те, така че след прочита ѝ вече никога да не си същия. Цени написаното, което те обръща с хастара наобратно, хваща те неподготвен и някак си успява да те подготви за промяната, която идва...

 

Конкурсите за нея са личностна литературна стълбица, със стъпала, които сам решаваш дали да изкачиш... Най-ценни са тези ръбатите и по-високи стълби от стълбицата, предизвикващи те да излезеш извън собствените си очертания. Точно след едно подобно конкурсно предизвикателство за написване на фантастичен разказ, получава награда и разбира, че жанрът фантастика не ѝ е никак чужд.

 

Би се радвала в конкурса за хорър разкази да се включат всички – които вече са ревностни почитатели на жанра, но най-вече би се радвала предизвикателството да бъде прието от поети, разказвачи на житейски истории, привърженици на сатирата и забавата, на историята... Сигурна е, че въздействащата литература идва от новия прочит на собствените авторови възможности, провокацията им и дръзката им себеизява! 

 

И ето Ви и повод!

 

 

Валентин Попов е любител на качествената литература, обожаващ фантастика и ужаси. Под псевдонима Вотан е автор на няколко сборника с разкази, както и на редица публикации в различни тематични издания в интернет и на хартия. Създател е на издателство “ЛитДизайн”, а от декември 2021 с екип от доброволци поддържа е-списание “Литературен дизайн”.

Условията на конкурса са достъпни на уеб адрес: https://litdesign-bg.com/konkurs-za-razkaz-na-uzhasite-2022/

 

За въпроси можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Вижте Най-кратките разкази на ужасите

 

 

 

 

Сряда, 25 Май 2022 09:53

Специфики на багерите Case

 

В днешно време има ръководители, които смятат, че технологиите, влагани в съвременните строителни машини, са се изравнили в много голяма степен. т.е. всички багери на пазара са едва ли не едни и същи. Ето защо не било толкова важно каква марка е техниката, а с кой местен вносител може да се договори най-ниска цена. Така извън полезрението на тези мениджъри остават редица специфики, които имат съществено отражение върху надеждността, производителността и ефективността на техниката.

С какво са по-различни тези машини

Case произвежда няколко гами багери: верижни от мини, компактен и среден клас, както и комбинирани багер-товарачи. Те имат свои специфики, които ги правят предпочитани от клиентите:

  • Най-съвременни дизелови двигатели от световно известния италиански производител FPT Industrial;

  • Най-ефективната система SCR с AdBlue за третиране на отработените газове;

  • Всички възможни варианти на багерни стрели за компактни машини;

  • Сервизни програми и телематични системи;

  • Специален акцент върху комфорта на оператора.

Особености на задвижването и багерните стрели при Case

Багерите Case над 8 т се оборудват само с дизелови двигатели от FPT Industrial, част от Iveco Group. Характерно за тези агрегати е тяхната голяма мощност и и въртящ момент, които постигат във версиите си за Етап V на ЕС. В същото време те са изключително икономични. Актуалната серия Е верижни екскаватори от среден клас регистрира до 12-17% по-нисък разход на гориво в сравнение с предходната серия D, а комбинираните от серия SV са с до 10% по икономични спрямо своите предшественици.

Голям принос за ниските разходи за експлоатация и поддръжка имат влаганите системи за селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue. Освен че са патентовани, те са специално разработени за влагане в строителна техника и осигуряват най-високата възможна надеждност и ефективност на пазара.

Една от забележителните специфики на багерите Case до 8 т е възможността да бъдат конфигурирани с всички възможни видове багерни стрели. При комбинираните модели това са оригиналната багерна уредба DNA и версията с последователни хидравлични цилиндри. При верижните мини багери от серия D, освен вариантът моноблок, всички модели, дори най-малките, се предлагат и с двуделна хидравлично-сгъваема стрела. Тя осигурява изключителна производителност при работа в тесни пространства.

Сервизната поддръжка и комфортът за оператора са от особена важност

Една от уникалните специфики на багерите Case е, че доставката им върви в комплект с пълна гама от следпродажбени услуги: от стандартната Case Care за планирана поддръжка с оригинални части и масла до специалните програми с удължена гаранция и анализ на флуидите. Важна част от високото ниво на сервиза са телематичните системи SiteConnect и Site Watch, следящи работното и техническото състояние на машините.

Не на последно място, важна специфика е големия акцент върху комфорта за оператора. При комбинираните багер-товарачи от серия SV, например, кабината е оборудвана с уникалните два USB-входа, 12-волтов извод на панела за управление, поставка за мобилен телефон, най-новата технология на Bluetooth, както и най-голямото пространство за лични вещи при този тип техника с 2 жабки с ключалки, 2 поставки за бутилки, 4 открити поставки, както и хладилна жабка.

Не се колебайте, няма по-подходящо време за покупка на техника

Открийте големия избор на багери от Тайтън Машинъри България! Посетете Titanmachinery.bg и само с няколко кликвания разгледайте онлайн предложенията ни както за нова техника, така и за втора ръка. Изберете оферта и се свържете нас. Ако имате въпроси, можете да ни изпратете онлайн запитване или да се обадите още сега на 0882 408 526 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.

Литературният фестивал „Пловдив чете“ навършва 20 години и отбелязва годишнината със специална изложба на плакати от официалния конкурс - проект за плакат 20 ГОДИНИ ПЛОВДИВ ЧЕТЕ.

Откриването на изложбата е на 25 май, сряда от 17:30 часа в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“. Плакатите ще бъдат изложени от 25 май до 9 юни. Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на официалното откриване на експозицията.

Основната цел на конкурса, обявен през месец март, бе да включим младежи в подготовката на фестивала и самите те да допринесат със своите свежи идеи и вдъхновение. Получени бяха 34 проекта. За да насърчим участието на младежите в следващи конкурси, екипът на фестивала реши да представи всички предложения в изложба, а постерът отличен с първа награда ще бъде отпечатан в тираж от 300 бройки.

В конкурса участваха 29 ученици и студенти, които бяха оценени от авторитетно жури в състав: Костадин Отонов – художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ /на негово име се провежда училищен конкурс за плакат/; Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“; доц. д-р Александър Гьошев - ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Елица Сърбинова – художник и илюстратор. След гласуване журито отличи с първа награда Георги Георгиев, студент в Национална художествена академия, София. Второто място си поделиха студентите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Христина Ангелова и Дамян Енев. Трета е работата на Теодора Узунова, ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“, Пловдив. Определени бяха и три поощрителни награди: първа  – за Виктория Видевска, възпитаничка на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“,  втора – за Гергана Андреева, студентка в специалност „Графичен дизайн и реклама“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и трета – за Костадин Лайдов, ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – Пловдив.

В първия конкурс за плакат участваха ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив, „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“, студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, Технически университет – филиал Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Национална художествена академия – София и Нов български университет.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града. 

6841 деца определиха победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2022

 

Ясни са победителите в десетото юбилейно издание на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ за 2022 г. Това е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 5 до 16 години. Десетото юбилейно издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община. Специален гост на тържествената церемония, която се проведе в четвърътък,  беше зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. За първи път бе връчено и отличието „Хвърчащите хора“, посветено на всички хора, които неуморно насърчават четенето сред децата.

В надпреварата за детските гласове тази година участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. От 23 февруари до 11 май децата имаха възможност да четат и да изберат 1 художествена и 1 нехудожествена книга, които да подкрепят. Правото си на глас упражниха 6841 читатели, които определиха победителите за 2022 година.

 

Ето и носителите на отличията за 2022 г. по категории:

Откриватели

„Прегръдката“ (изд. „Хермес“) на Оуен Маклафлин и Поли Дънбар спечели с 234 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.), следвана от „Опашати непознати“ на тандема Събина Георгиева и Силвия Иванова (129 гласа, изд. „Меченосец“) и „Азбучна математика“ на Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин (106 гласа, изд. „Софтпрес“).

 

Изследователи

В категория „Изследователи” (8-10 г.) на първо място и с огромна преднина пред останалите се класира „Дугулите и вълшебното листо“ на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева с 618 детски гласа.

Второ и трето място заеха съответно „Мортина. Разтърсваща изненада“ (181 гласа, изд. „Кибеа“) и „Шантавата министърка“ на тандема Доминик Демерс и Тони Рос (157 гласа, изд. „Прозорец“).

 

Мечтатели

Изборът на децата в категория „Мечтатели” (11-13 г.) отреди първо място на „Кеплер 62. Книга първа: Поканата“ на Бьорн Суртлан, Тимо Парвела, Паси Питкянен и в превод на Росица Цветанова (изд. „Жанет 45“), която събра 159 гласа.

Второто и третото място са за „Пита“ на Жени Костадинова и Ангелина Ангелова (151 гласа, изд. „Знаци“) и „Любов, захар и магия: Щипка пакости“ от Ана Мериано (123 гласа, изд. „Лютиче“).

 

Майстори

В категория „Майстори” (14-16 г.), тази година статуетката е за „Турбо“ на Николай Пенчев и Иван Коритарев (94 гласа, изд. „Труд“). Нейни подгласници са „Нощта на открднатите целувки“ на Кейси Уест (85 гласа, изд. „Емас“) и „Затъмнение“ на шестима от най-популярните американски млади писатели (46 гласа, изд. „Егмонт“).

 

Нещотърсачи

В категорията „Нещотърсачи” (5-16 г.) децата безапелационно избраха за най-любима нехудожествена книга „Всичко за приятелството“ (651 гласа, изд. „Клевър бук“). Челната тройка се допълва от „Атлас на застрашените видове“ на Радек Мали, Павел и Павла Дворски (421 гласа, изд. „Сиела“) и „Историята на Стоичков за деца“ (374 гласа, изд. „Софтпрес“) на Любомир Николов.

 

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

По традиция вотът на децата под 5 години не участва в основното разпределение на гласовете в наградата, но книгите, събрали най-много обич, получиха златна лъжичка и златна виличка. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за „Опашати непознати“ и „Моята първа книга за природата“, съответно за художествено и нехудожествено заглавие.

­
­
­
­

„Има много деца, които вече обичат книгите, дори и още да не могат да четат, защото мама и тате са до тях. А и „Бисерче вълшебно“ озарява техните класни стаи и домове, а и училищните библиотеки. Няма нищо по-добро от това всички заедно да съумяваме да отворим тази врата към знанието, към вдъхновението, защото по този начин даваме сигурност на нашите деца, даваме умения, даваме им криле да се справят с предизвикателствата в живота и да знаят, че винаги има приятел до тях“, сподели зам.-министър Гайдарова.

 

По време на тържествената церемония по обявяване на победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2022, фондация „Детски книги“ отличи за първи път с приза „Хвърчащите хора 2022“ петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

­
­
­
­

Докато обработвахме данните на гласувалите деца за изминалите десет години, с колегите ми осъзнахме, че зад сухата статистика стоят вдъхновяващите примери на учители и библиотекари, които ден след ден показват на децата, че книгите са прозорци към света. Тези изумителни личности не се появяват в новините, но без тяхната работа едва ли можем да мечтаем за светло бъдеще“, каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

­
­
­
­

Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги“.

 

„Вдъхновяащите личности, с които работим, не са ментори. Те не назидават, не подбутват децата напред и не ги дърпат след себе си. Нужно ни беше име за отличието, което да олицетворява тяхната мъдрост, търпение, готовност да поставят децата на преден план и да им дават криле, с които да летят смело напред в живота. Стихотворението „Хвърчащите хора“ ни даде отговора, а Анна Хаджимишева любезно ни позволи да го използваме за име на отличието“, сподели Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

 

Първите носители на отличието са: Миглена Манчева (учител в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София), Дияна Георгиева (библиотекар в Детски отдел при РБ „Партений Павлович“ – Силистра), Антоанета Антонова (училищен библиотекар в ОУ „Любен Каравелов“ и ПГ „Христо Ботев“ – Попово), Пепа Димитрова (училищен библиотекар в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София), Мария Петрова (учител в ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив).

 

Логото на отличието „Хвърчащите хора“ е дело на художничката Лиляна Дворянова.

­
­
­
­
­
­
­
­
­
­

Награда „Бисерче вълшебно“ 2022 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2022 г.

 

Сред партньорите са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Асоциация “Българска книга” и Асоциация „Родители“.

 

Медийни партньори на „Бисерче вълшебно“ са сайтовете Аз чета, НПО портал, Данибон, Академия за родители, Сдружение „Големите и малките“ и общността Нито ден без книжки.

 

 

 

В духа на дългогодишната традиция по повод светлия, най-български и духовен празник 24 май, Общински читалищен съюз – Пловдив кани пловдивчани и гостите на града на Празничен концерт на 21 май 2022 г., събота, начало в 11.00 часа на стълбите на Каменица.  

На естествената сцена ще видим и чуем талантите от пловдивските читалища: Детски танцов състав „Луди Млади“ при НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" с ръководител  Петя Маринова, Биляна Пашова, Йордан Терзиев, Балетно Студио "Фламинго" при НЧ "Проф. Кирил Дженев-2018" с ръководител Таня Гуглева, Балетно студио "Малките ангели" с ръководител Софка Славова. НЧ "Христо Смирненски - 1935" ще се представи с Танцово студио "Милениум" с ръководител Цветомира Крумова. След тях на сцената ще се изяви  Група за стари градски песни с ръководител Пепа Диева към НЧ "Захари Стоянов-1984", както и Танцово студио "Милениум" с ръководител Цветомира Крумова.

Входът е свободен!

 

Пловдив посреща световният шоубизнес. На 26, 27 и 28 май близо 200 делегати и музиканти от над 20 държави ще се включат в първото издание на Spike – българската музикална шоукейс конференция. Всеки участник във форума е доказан професионалист в музикалния бизнес.

Три дни в активна работа в Пловдив ще прекарат топ музикални мениджъри, артистични агенти, специалисти по авторски и дигитални права и  маркетинг и една голяма красива и артистична група музиканти. Интересът към Пловдив и възможностите, които предлага като културна столица на България е много голям – това доказва списъка от хора, които пристигат за да споделят опита си, но и за да видят уникалните условия за музикален туризъм, които града предлага. Също така, представителите на глобалната музикална индустрия ще се запозная с българската музикална сцена, като акцента е върху младите артисти. През тези три дни в Пловдив ще бъдат и много представители на българската музикална индустрия.

Сред делегатите на Spike са:

-  Санди Греъм – едно от най-важните имена в канадската музикална индустрия с почти четиридесетгодишен опит в бранша.  Санди е и основател на Record World International Cashbox и Record World International - две от трите най-основополагащи списания за музикалната индустрия в САЩ, редом до Billboard.

- Питър Астед - основател на дигиталните дистрибутори Musicbase и Distrosong, музикалния издател Musichelp Publishing и консултантската компания Musichelp, от чиито услуги са се възползвали повече от 10 000 артисти. Питър е основател на най-големия шоукейс фестивал в Швеция Live at Heart, както и на новия фестивал Future Echoes.

- Мария Каперска родена в Пловдив, днес генерален мениджър на Phoenix Music International.

- Роберт Сингърман – познат като ключова фигура в развитието на таланти и нови технологии в музикалния бизнес. Сингърман е представлявал изпълнители като R.E.M., James Brown, Suzanne Vega, 10 000 Maniacs и десетки други. Той работи като главен вицепрезидент на компанията LyricFind, където се занимава с международно музикално издателство, лицензиране и монетаризиране на текстове и техните преводи, на издатели и композитори от целия свят към над 120 платформи като Google Search, Amazon Music, YouTube Music, Deezer, Pandora, SoundHound, IHeartMusic. Робърт е бил директор на Европейския музикален офис към ЕС,  на офисите за музикален експорт на Франция, САЩ и Северна Америка. Той е представлявал Бразилската музикална борса в Северна Америка и е създател на ЧАБ: Чили, Аржентина, Бразилия – музикално-търговска мисия – ежегодно от 2016 до 2020 г. Той е подпомагал музикалните търговски мисии между множество държави, работейки с организациите CIMA, A2IM, ABMI, AMAEI, Sounds Australia, Sounds from Spain, както и с организации, конференции и офиси за музикален експорт в Латинска Америка, САЩ, Канада, Китай, Сингапур, Източна Европа, и Корея.

- Мерле Дюринг - съосновател и изпълнителен директор на Black Harbour Entertainment – агенция, която предлага услуги не само в сферата на букинга с успехи по цял свят, но също така консултантски услуги по мениджмънт, мърчандайзинг и продажба и управление на билети. През годините е работила с групи от ранга на Sonata Arctica, Death Angel, Finntroll, Skámöld, Stam1na, Coroner, Pain of Salvation, Twilight Force и още много други.

Анка Лупес -  основател на  Mastering the Music Business – първата професионална музикална конференция в Румъния. Изпълнителен Директор на INDIERO - асоциацията на румънските независими лейбъли и музикални издатели.

 - Ана Линдхолм - Ей-енд-Ар (Артисти и Репертоар) и проджект мениджър към Шведския независим лейбъл Icons Creating Evil Art.

Работните панели на Spike ще се състоят в Дом на културата „Борис Христов“. Прочетете програмата на този линк.

https://spikeshowcase.com/bg/schedule/talks/

Най-важна част от Spike Bulgarian Music Showcase е музикалната програма! Тя ще тече от 26 до 28 май 2022 г. в три прекрасни музикална клуба в сърцето на Пловдив - Download, Безистен и Temple Bar. Spike ще завърши с концерт на Римски стадион. Всички музикални събития са с вход свободен!

Цялата музикална програма по места и часове можете да видите на тук

https://spikeshowcase.com/bg/schedule/performances/#

Сред имената на музикантите се открояват A.L.E.K.S. , IVA, JASMINE WHALE, TDK от България, прекрасната SUN от Франция, BONANDER от Испания, Giudi от Чехия, The Magnettes от Швеция, MDMAR от Палме де Майорка, SATCH от Великобритания - музикалната програма на конференцията е превъзходна, представяща артисти от цял свят, не ги пропускайте!

Всичко за артистите, които ще свирят на Spike можете да прочетете на този линк:

https://spikeshowcase.com/bg/artists/

Spike Bulgarian Music Showcase е форум, който комбинира изпълнения на живо от музиканти с дискусии, образователни програми и нетуъркинг с международни делегати от бранша. Тяхната експертиза покрива широк спектър от важни понятия за музикалната индустрия, включително букинг на артисти и менажиране, регистрация на авторски права и отчисления, лицензиране на музика, синхронизация и дигитални технологии.

Всичко за Spike Bulgarian Music Showcase - профила на участниците,  музикална и културна програма, панелите за дискусии ще бъде публикувана в страницата

https://www.facebook.com/spikeshowcase

 

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл

В неделя и понеделник (22 и 23 май) в Пловдив ще бъде представена европейската премиера на спектакъла ТОВА Е ТАНЦ! на Balé da Cidade de São Paulo. Спектакълът е вдъхновен от родения във фавелите на Рио де Жанейро нов стил в музиката и танца - Passinho (пасиньо). За да пресъздаде истинския дух на Passinho, хореографът Henrique Rodovalho кани най-добрите танцьори на Рио де Жанейро в този стил - Celly I.D.D и Jonathan Neguebites. Българската публика ще се запознае и лично с тях, следващата година, когато те ще гостуват на ONE DANCE WEEK със свой собствен спектакъл, като част от ФОКУС БРАЗИЛИЯ.

В новия спектакъл на компанията на Balé da Cidade de São Paulo ще видим едни от най-добрите танцьори на Бразилия, които ще демонстрират пред публиката в Пловдив покоряващата, непринудена и красива същност на Passinho. Това е взривоопасен танц, роден колективно и свободно, който разказва истории и пренася публиката в ритъма и атмосферата на градския живот в Бразилия.

В събота (21.05) от 10:00ч. ONE DANCE WEEK кани и всички украински деца и техните български приятели на  танцова работилница с бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободени е подходяща за деца от всички възрасти, които искат да се докоснат до магията на съвременния танц.

Билети за спектакъла в Дом на културата “Борис Христов” ще намерите онлайн от мрежата н ЕPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Трейлър на ТОВА Е ТАНЦ! гледайте тук.

За Balé da Cidade de São Paulo:

Танцовата компания на Сао Пауло (BCSP) е създадена на 7 февруари 1968-а година под името Corpo de Baile Municipal (Общински балет на Сао Пауло). Първоначално трупата участва в оперните постановки в Общинския театър на града (Theatro Municipal) и изпълнява произведения от класическия репертоар. Първият й художествен ръководител е Джони Франклин. През 1974-а под ръководството на Антонио Карлос Кардосо балетът се превръща в компания за съвременен танц. Това решение определя идентичността на компанията, която днес има значимо присъствие на южноамериканската танцова сцена и продължава да оставя отпечатък чрез своите нововъведения в танцувалния език и изящните композиции с прецизно подбран състав, които изнася пред публиката. На 25 септември 1981 г. компанията е преименувана на Balé da Cidade de São Paulo.

Експериментирането е основна характеристика на траекторията на трупата през 80-те години на миналия век. Танцьорите са насърчавани да допринасят със собствени хореографски идеи, което води до създаването на изключително напредничави творби.

Международно признание и успех компанията получава с участието си в Биеналето на танца в Лион, Франция, през 1996-а. Оттогава насам европейските й турнета се радват на одобрението и на танцовата критика, и на публиката във всички големи театри, в които компанията гостува, затвърждавайки своето място на световната танцова сцена. От 2001-а насам BCSP разширява дейността си, като представя програми за обучение на публиката и паралелни културни проекти, главно образователни събития в град Сао Пауло, споделяйки артистичното си наследство с населението на града.

Дълголетието на BCSP се дължи на строгия професионализъм и техническите стандарти на състава и артистичния екип. Компанията успява да привлече водещи бразилски и международни хореографи за съвместна работа и създаването на нови произведения. Широкият спектър на техните постижения показва колко важен е приносът им към културата на Сао Пауло, към постоянното създаване на качествени художествени произведения за населението на града. Понастоящем артистичен директор на компанията е Каси Абранчез. Тя сътрудничи активно с Общинския театър на Сао Пауло, чиито генерален директор е Андреа Карузо Сатурнино.

ТОВА Е ТАНЦ! | Balé da Cidade de São Paulo

22 и 23 май - 19:30

Дом на културата “Борис Христов”

 

Страница 1 от 2041

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…