Рим прилича на Пловдив или Пловдив прилича на Рим... Преценете вие

Да сравняваш Пловдив с Рим за някои от вас може да звучи невероятно, но екипът ни откри няколко прилики, които определено си струва да се отбележат. Макар и на два отделни полуострова, и двата града са пълни с история и датират от над 4000 години. Все пак, тук Пловдив държи първенството, тъй като е всепризнат за най – стария жив град в Европа.

Когато си пишем за прилики обаче, веднага отбелязваме номер едно: само три града в света се издигат на 7 хълма - Рим, Пловдив и Рио де Жанейро. Е, за момента не можем да споделим повече допирни точки с бразилския мегаполис, но в редовете по-долу ще откриете още няколко с Вечния град.

Пловдив, както и Рим, се разделя на две от пресичаща го река. За българския град това е река Марица, а за италианския – р. Тибър.

Римският стадион, Античния театър, Одеонът и Форума, Римският аквадукт и други забележителности  са само малко част от сградите и съоръженията, запазени от времето на Древния Рим в днешния Пловдив. 

Макар и малко встрани от цялата туристическа шумотевица фонтанът на Деметра в Цар – Симеоновата градина несъмнено напомня на фонтаните, разположени на ключови места в италианската столица. Нейн скулптор е също италианец, но от Флоренция – Арнолдо Дзуки.

И може би ако кажем, че стълбите на Каменица наподобяват Испанските стълби в Рим, малко ще преувеличим, но оставаме на вас да прецените. Двете атракции водят към хълм и го свързват с централните улици на града. Те са предпочитано място за снимки, съответно за гостите на Пловдив и посетителите на Рим.

Всеизвестен факт е, че „Всички пътища водят до Рим”, но ние ви препоръчваме да не пропускате Пловдив, защото и тук всяко място има история и атмосфера и за да се потопите в тях, е добре да се загубите в града с нас.

Източник: Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…