"Съборна" №2. Монументалната творба от 1968г., посветена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов, ще бъде "раздвижена" от видео инсталация.

 

Чрез D техника ще бъдат интегрирани различни калиграфски и печатни визуални похвати. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated, които ще направят впечатляваща визуална инсталация върху още две фасадни творби за знакови художници в страната- монументалната стенопис „Булгарплод“ на Стоян Илиев на Театър "199" в столицата и сграфито паното „Апотеоз“ на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“ във Велико Търново.

 

„Искаме да провокираме разговор в нашето общество за запазване на културното наследство като насочим интереса към забравени произведения с помощта на новите технологии.“,  казва визуалният артист Влaдислав Илиев. Заедно с Ивелина Иванова и колегите си от Studio Phormatik искат да покажат красотата на две напълно различни техники — сграфито и 3D мапинг.

 

Съдбата на повечето монументални пана в страната не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като множество творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…